21-jarige geeft via social media voorlichting in het Aucaans over anticonceptie
Chaira Hiwat (21) begon in februari dit jaar met het geven van voorlichting over anticonceptie, ovulatie en het voorkomen van zwangerschappen. In haar communicatie richt ze zich vooral op de marrongemeenschap. De videoberichten worden in het Aucaans gepresenteerd, wat effectief blijkt te zijn omdat ze steeds meer vragen krijgt over bepaalde onderwerpen.
Als ik het vertaal naar het Aucaans, zullen ze het beter begrijpen.Chaira Hiwat
Biologie
Chaira heeft grote interesse in het menselijk lichaam en is gepassioneerd over Biologie. Ze zat in haar laatste jaar van het Lyceum, maar besloot eerder dit jaar te stoppen om zich te concentreren op haar eigen onderneming, waarin ze huid- en haarproducten vervaardigt. Ze vertelt dat haar experimenten allemaal tijdens de COVID-pandemie begonnen zijn, toen ze nog maar zestien was. Ze deed onderzoek op internet naar welke planten een goed effect hebben op haar huid, evenals verschillende oliën, tot ze tot een eigen samenstelling kwam.
De pil
“Sommige mensen hebben me vragen gesteld over de pil, en daar gaat het ook over in de videos. Over het algemeen spreek ik voor negentig procent Aucaans. Ik ben een mix van Aucaans en Saramaccaans. Dus dacht ik, laat me deze dingen in het Aucaans doen. Omdat er ook een paar mensen uit het binnenland zijn die geen Nederlands begrijpen. En de meeste informatie staat in het Nederlands geschreven. Dus ik dacht, laat me het vertalen en een uitlegvideo maken op TikTok. Omdat ik alles al onder de knie heb,” legt ze in een interview met De Snelle Pen uit.
Chaira heeft meer dan driehonderd berichten ontvangen met vragen over onder andere: Hoe de pil te gebruiken? Wat is een spiraal? Ze merkt op dat de mensen bijna niet weten wat ze op school hebben geleerd en begrijpen het niet. “Als ik het vertaal naar het Aucaans, zullen ze het beter begrijpen. Chaira kreeg positieve reacties om door te gaan. “Ik wist niet dat ik zo’n grote impact had. ik realiseerde het me niet eens. De meeste binnenlandbewoners zijn niet hoog opgeleid. Dus ze begrijpen niets over anticonceptie. Binnenlandbewoners leven in de veronderstelling dat als je te veel anticonceptie drinkt, je onvruchtbaar wordt. Maar ik ben beter gaan onderzoeken. Je kunt een paar complicaties krijgen, maar het is niet zo dat je er onvruchtbaar van wordt.”