‘She came from humble beginnings’
Noem haar maar een visionaire ondernemer. Uit het brein van de bevlogen, Merrelin van der Kust, is het idee ontsproten om kwalitatieve Surinaams fabricaat onder één dak te brengen. ‘She came from humble beginnings, but her mindset is great.’ SUFABRI is de naam van haar bedrijf. De afkorting staat voor Surinaams Fabricaat. Met als slogan: ‘Bundru Sranan Gudu’.
Van der Kust geeft aan dat er geen concept bestond waar er volledig Surinaamse producten gehaald konden worden. De breed georiënteerde ondernemer gaat opzoek naar unieke producten om zich zodoende te kunnen onderscheiden.
Wanneer haar onderneming beter staat aangeschreven, zal de overschakeling worden gemaakt naar Surinaamse producten die reeds bekend zijn. Als van der Kust instaat is, kapitaal te bemachtigen, zal ze meer producten van Surinaamse ondernemers onderbrengen. Producten met potentie die worden gespot, komen dan ook in het assortiment terecht. Ze streeft naar een verscheidenheid van Surinaamse producten onder één dak. In haar winkel aan de Alesikondrestraat in Kasabaholo staan voor nu twintig producten uitgestald van Surinaamse ondernemers. Ketjap, honing wijnsoorten, koekjes, cassave crackers pindasoorten en nog veel meer.
Ik vroeg mezelf af waarom we dit product niet zien op de schappen!? Merrelin van der Kust
De smaak van de producten is steengoed. Schuimpjes die smelten op je tong om maar niet te spreken over de kokoswater die puur proeft. Wat zegt u van de ‘Mi Fasi Ketjap’ die grif over de toonbank gaat. Het concept van, van der Kust blijkt stapvoets te slagen, maar ze is nog niet tevreden. Het aanbod is divers en de bedoeling is om producten te herbergen die niet makkelijk te verkrijgen zijn.
Er worden food en non-food producten verkocht. Na de Made in Suriname beurs te hebben bezocht, zag de gedreven van der Kust vegetarische cake meel staan, in een aantrekkelijke verpakking. De 38-jarige kon haar ogen niet geloven dat het Surinaams fabricaat betrof. Daar ontstond het idee om een onderneming op te zetten met uitsluitend Surinaamse producten. “Ik vroeg mezelf af waarom we dit product niet zien op de schappen!?”
Het concept is heel goed bij de Surinaamse ondernemers ontvangen. Van der Kust heeft een vernieuwd denken. Voor haar onderneming wil ze meer technologische innovatie toevoegen. Bonnen schrijven met de hand is voor deze ondernemer met een voorziene geest niet meer van deze tijd. Haar streven is om uit te breiden en technologische innovatie toe te voegen. De samenwerking met de ondernemers kan beter. Ze beveelt zelfstandigen aan over een food handlers certificaat te beschikken en daarnaast ingeschreven te staan bij Kamer van Koophandel en Fabrieken. Vervolgens worden de producten geproefd en gekeurd. SUFABRI is bereid dit traject met de ondernemers af te leggen. De ondernemer werkt naar een beurs waar er uitsluitend Surinaams fabricaat zal worden verkocht.