“Ik vervaardig speelgoed, omdat ik dat als meisje niet gehad heb”
De goedlachse, Farsha Elbers, is bezig met haar creatieve uiting. Haar drijfveer haalt ze uit het feit dat ze zonder speelgoed opgroeide. “We zijn arm opgegroeid en opgevoed. Mijn ouders konden geen speelgoed permitteren. Ik vervaardigde mijn eigen speelgoed. Je doet moeite om te krijgen wat je als jong meisje niet heb gehad,” uit de gedreven eigenaar van ‘footprint’ zich.
Haar onderneming geeft met het vervaardigen van speelgoed voor baby’s een Surinaamse twist aan de ontwerpen. “Een gemotiveerd en bewust kind maakt het verschil.” Door de moeilijke huiselijke omstandigheden waarin ze toen verkeerde kon ze het mulo niet afmaken. Elbers bezocht het LBGO en daarna de toenmalige kweekschool (CPI). Na vier jaar haalde Elbers de eindstreep glansrijk.
Het knutselen liet haar maar niet Los. “Deze basis wilde ik verder gebruiken om iets voor het Surinaamse kind te maken, omdat ik van oordeel ben dat er weinig creativiteit is voor kinderen. Het creatieve van kinderen wordt weinig ontwikkeld. Veel wordt gedaan met wat het buitenland te bieden heeft,” legt de creatieveling uit.
Elbers zegt dat er wordt gesproken over zebra’s, giraffen en leeuwen. “Dat hebben we in Suriname niet. Ik vind het belangrijk om kinderen aan te leren dat deze dieren hier niet voorkomen.” Hoewel het een poos heeft geduurd om deze stap te maken, gaan de ‘babyspeeltjes’ er grif uit. Ze doet dit naast haar vaste baan.
Elbers geeft aan dat het vanwege de schommelende economie het moeilijk is om lokaal aan materiaal te komen. Op een vakantietrip naar Nederland kocht zij materiaal in. “We willen buitenlandse makelij, omdat we denken dat wat uit het buitenland komt, goed is. Ik wil daarin het verschil maken. Onze producten zijn ook goed. In Suriname is men veel in de beautybranche. Ik heb toen besloten om mijn creativiteit anders in te zetten,” laat de gedreven Elbers weten.
Maak geen stap waarvan je denkt dat je gaat struikelen, maar neem een voorzichtige stap. Farsha Elbers
Footprint verkoopt ‘mobieltjes’ voor de allerkleinsten, onder de één jaar. “Footprint is het laatste dat je op deze wereld achterlaat. Ik wil dat het een goede footprint is. De basis is om het milieu- en kindvriendelijk te doen”, legt de ondernemer vastberaden uit. Elbers houdt rekening met allergische reacties. Vandaar dat er gewerkt wordt met papier en karton. “Als je ervan verveelt kun je het weggooien.” Haar inspiratie ontleent ze aan Pinterest en Instagram. “Zien en maken zijn twee verschillende dingen.”
Footprint werkt met Surinaamse belevenissen en met het idee van de klant. Elbers is de mening toegedaan dat Surinaamse producten voor kinderen, beter gewaardeerd moeten worden. De klant kan bij haar terecht voor milieuvriendelijke en betaalbaar speelgoed. Vandaar haar slogan: baby steps to a save environment.
“Een kinderhand is gauw gevuld. Ik ben een minimalist, ik ben met minder tevreden. Voor een kind is dat heel veel. Het is investeren in gezondheid van je kind. Het stimuleert oog- hand coördinatie en lichtinval.”
Vanaf de geboorte kan een ‘mobieltje’ voor het kindje worden opgehangen. Het moet op een afstand in het gezichtsveld van de baby geplaatst worden. De zuigeling ligt er meestal onder. Elbers vindt het belangrijk dat kleuren en vormen in het eerste levensjaar worden herkend.
De ondernemer heeft haar bachelor in communicatie afgerond. Ze beschrijft het mobieltje als eerste communicatiemiddel van de baby, waarmee het converseert en speelt. “Dansend en zwevend iets moois beleven. Je verwelkomt de baby op zo een manier op de wereld. Kinderen hebben speelgoed, maar soms is het een lepel uit de keuken dat ze leuk vinden. Ik wil hen een prettige en een leuke tijd geven, omdat ik dat niet heb gehad.”
Haar boodschap aan opkomende ondernemers is: “Maak geen stap waarvan je denkt dat je gaat struikelen, maar neem een voorzichtige stap. Begin ermee als je weet dat je de kwaliteit kan behouden. Neem die stap als zeker vindt dat je er goed in bent. Suriname heeft meer van dit soort mensen nodig. Als we allemaal bang zijn om de stap te nemen blijven we op één plek,” sluit de creatieve Elbers af.