Waldie Ajaiso: ‘Als parlementariër voelde ik me aan handen en voeten gebonden’
Waldie Ajaiso (61) sloot zich in 2005 aan bij de BEP en werd vijf jaar daarna gekozen als parlementariër. Als DNA-lid, voor de politieke partij BEP, voelde hij zich aan handen en voeten gebonden. Naar zijn zeggen heeft hij niets voor de achterban in Sipaliwini kunnen betekenen. Waldie is een van de dissidenten van de BEP die in 2012 samen met Diana Pokie is opgestaan tegen het hoofdbestuur. Hij heeft geen spijt dat hij in de voorhoede is getreden, maar prevaleert nu een adviserende rol binnen een nieuwe politieke partij. Bij de politicus kan het niet dat partijen A prediken en bij zetelwinst met de ‘vijand’ in zee gaan.
Alle oude politieke partijen voeren hetzelfde beleidWaldie Ajaiso
Functieverdeling
Binnen de BEP geldt dat de geschoolden hogere functies bekleden, vertelt de gewezen Bepper. “Pokie en ik hadden het kandidaat ministerschap van Linus Diko doorgedrukt. Dat was niet in goede aarde gevallen binnen de gelederen van de Bep. Ronny Asabina en Rudolf Zeeman zijn uit A-combinatie gestapt en Pokie en ik bleven de fractie ondersteunen, omdat we via A-combinatie waren gekozen,” legt hij de commotie binnen zijn vroegere partij uit.
Waldie merkt op dat de vraagstukken die tijdens de begrotingsbehandeling worden aangedragen niet worden opgelost. “Je mag zo goed en knap zijn maar men moet op je stemmen. Als ik niets voor de achterban kan doen, is het niets voor mij. Ik heb geen spijt dat ik parlementariër ben geweest. Medische zending e broko gwe en voj-Atjoni zijn niet afgebouwd. Op dit punt vraag ik me af wat het nut is van politiek?”
Uitvoering
De gewezen politicus is van oordeel dat de realisatiegraad voor het uitvoeren van zaken voor de achterban gering is. “De behandeling van sloten in DNA is bedoeld om na te gaan wat niet is uitgevoerd, maar de uitvoering gebeurt niet. De politiek doet je als individu goed maar om terug te geven aan de gemeenschap kan niet. Als parlementariër kan je met je schadeloosstelling iets doen, maar de partij die jou heeft voorgedragen heeft geen geld om iets voor de achterban te doen. Het is leuk om parlementariër te zijn of minister maar wat heb je voor je achterban? Ik zou geen parlementariër meer willen zijn maar wel adviseur”
Hij is voorstander dat de structuur van partijen anders wordt ingericht. “Als er een nieuwe partij komt met een nieuw denken zou ik het willen ondersteunen, want alle oude partijen voeren hetzelfde beleid en ik merk geen verandering.” Voordat Waldie politiek actief was, was hij dertien jaar communicatiemedewerker bij het ministerie van TCT. Daarvoor was hij ondernemer in de toerisme en horeca branche. Hij is houder van een recreatieoord op Gunzi.