Anouskha Knott plaatst zich in schijnwerpers prominenten, stikt voor vrouwen president en vicepresident
Wie is de maker van de kimona en hoofddoek van de First Lady die ze droeg op 1 juli, de dag van de herdenking van de afschaffing van de slavernij?. De Snelle Pen ging op onderzoek uit en kwam erachter dat Nouschy’s Creative Designs van Anouskha Knott het ontwerp heeft vervaardigd. Om als modist en ontwerper bij de top van het land op te vallen, moet je van goede huize komen. Knott kan dat beamen, want haar onderneming heeft het kledingstuk voor presidentsvrouw, Melissa Santokhi-Seenacherry, gestikt en eerder ook voor Adolfina Cairo, de vrouw van vicepresident Ronnie Brunswijk.
Ik denk dat ik opval door de kwaliteit die ik probeer te leverenAnouskha Knott
De roze met turquoise kimona waarin de First Lady recent schitterde , is door Knott ontworpen, maar de opvallende waaierhoofddoek liet ze binden door haar collega Ruth van der Lisle. Het aantal likes en shares op de foto’s van de First Lady spreekt voor zich. De kledingontwerper werd door het protocol team van de presidentsvrouw benaderd, maar Knott wist nog niet dat de jurk voor de vrouw van de eerste burger bedoeld was, nadat ze had ingestemd, kreeg ze dat te horen. In dit portret leest u meer over de talentvolle ontwerper.
Wat was het verzoek van het protocol team?
“Ze hebben gevraagd om een kimona te maken, nadat ze een foto van het model hadden opgestuurd. Ik vroeg welke kleuren ze wilden en ik voerde een gesprek met de First Lady, zodat ze aangaf wat ze leuk vindt en welke kleuren het best bij haar passen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een kleur rekening te houden, dat het om een prominente figuur gaat, van wie er verschillende foto’s vanuit allerlei hoeken gemaakt zullen worden. Dus ik moest erop letten dat de kleuren niet gingen clashen in de zon en ons advies was “zachte kleuren” met roze en turquoise.”
Heeft u het model van de kimona van de First Lady bedacht?
“De First Lady heeft het model zelf uitgekozen, nadat zij en haar team een kijkje hadden genomen op de facebook pagina van de onderneming.”
Waarom heeft u ingestemd met het verzoek?
“Het is altijd leuk om voor iemand te stikken, die een prominente figuur is in de samenleving. Het voegt iets toe aan je curriculum vitae en het is goed om te netwerken met een ieder. Ik heb ingestemd omdat ik dacht dat het een leuke uitdaging wordt.”
Heeft u zich extra ingezet om het beste van de kimona te maken of heeft u het als alle andere verzoeken afgewerkt?
“Natuurlijk, ze is een klant en je behandelt haar als alle andere klanten. M’n team en ik doen het werk met heel veel plezier. Ik heb m’n medewerkers voorgehouden dat die bewuste kimona voor de First Lady bedoeld was. Ik heb heel veel klanten die m’n kwaliteiten kennen. We hebben niets anders gedaan dan ons werk, zoals we dat altijd doen.”
Is het de eerste prominente figuur voor wie u een kledingstuk heeft gemaakt?
“Neen, ik had ook voor de vrouw van vicepresident Ronnie Brunswijk een jurk gestikt en er zijn meer prominenten voor wie ik heb gewerkt. Ze zijn mensen naar wie je opkijkt. Hoe je het draait of keert zijn het ook klanten, je moet je sowieso inzetten voor alle klanten.”
Er zijn vele modisten en kleermakers in Suriname en als u wordt uitgekozen om een kledingstuk voor de presidentsvrouw of de vrouw van de vp te stikken dan zegt het wel wat over uw bedrijf, de kwaliteit en uw naam. Wat zegt u hierop?
“Ik heb heel hard gewerkt om dit te bereiken. Ik ben al jaren bezig om kleding te ontwerpen. Ik kan heel veel doen, maar ik heb gekozen voor het vervaardigen van kleding. Ik heb voor heel veel mensen gestikt. Ik ben naar China en Trinidad geweest om de fashionweek bij te wonen en ik heb meegedaan aan de fashionweek in Suriname. Ik denk dat ik opval door de kwaliteit, die ik probeer te leveren. Het gaat niet altijd goed, je zal ook mensen hebben die ontevreden zijn, maar de kunst is om met de klant naar een oplossing te zoeken, zodat ze wel tevreden zijn.”
Hoelang bent u al bezig met het vervaardigen van kleding?
“Af en aan zeven jaar, maar ik sta officieel vijf jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Ik ben nog niet waar ik wezen wil, maar het komt wel.”
Is de hoofddoek van de First Lady ook door u gedaan?
“De hoofddoek is gedaan door een collega, want ik kan geen hoofddoeken binden. Ik heb haar gevraagd om het waaiermodel te binden, omdat ik het een gepaste hoofddoek vond voor de jurk. Wie kleding bestelt, krijgt een hoofddoek, onder rok en jurk. Ik kan geen hoofddoeken binden, maar werk graag samen. We zijn collega’s onderling en moeten elkaar helpen. Je helpt met de hoofddoek en ik met de kleding, dan eten we samen. Ik werk vast met twee mensen die hoofddoeken binden.”
Hoe komt u tot een creatie?
“Het is heel belangrijk om ‘up to date’ te blijven van trends en wat men leuk vindt. Meestal kom ik tot creaties als ik met klanten praat. Als je weet waarvan de klant houdt, kan je altijd samen brainstormen om tot het ontwerp te komen. Het is belangrijk om steeds nieuwe figuren uit te zoeken, want als je dezelfde figuren over en over gebruikt, dan lijken alle jurken op elkaar. Dat willen we niet, vooral als je jarig bent wil je exclusief zijn, je wil niet lijken op je gast die ook een kimona van me aan heeft. Er moet verschil zijn in jarige en gast. Als we een jarige hebben, vragen we wat die graag wil en wat het thema is.”
Waar is het idee begonnen om te stikken?
“Ik zat in Nickerie op de muloschool en hield van haken en maakte toen gehaakte pakjes. Toen kreeg ik de gelegenheid om een vakantiejob te doen bij iemand die lingerie vervaardigde. Ik ben me verder gaan ontwikkelen en ik verkocht tie-dye stof aan de leerkrachten. Daarnaast maakte ik barretjes voor jongens en haakte bikinitopjes voor de meisjes. Op de middelbare school kreeg ik de gelegenheid om als eerste jongere mee te doen aan de jongeren informatiebeurs. “
U gaat een andere uitdaging tegemoet, maar u wil het nog niet prijsgeven. Waarom niet?”
“Neen! helemaal niet.” Als je een onderneming begint moet je voorzichtig zijn met wat je zegt. Als je iets in mind hebt en je vertelt het aan iemand met meer geld, kan diegene het uitvoeren. Daar gaat uw idee”
Kunt u zich de eerste klant nog heugen die u benaderde en voor welk kledingstuk was dat?
Het waren me mede Naks-genoten voor wie ik jaki maakte, wanneer we moesten optreden, maar me eerste officiële klanten had ik vanaf de muloschool, want ik hou ervan om m’n eigen geld verdienen.”
Wat wilt u nog meer bereiken met uw onderneming?
“Ik wil een succesvolle onderneming waarop Suriname trots kan zijn. Niemand doet niets om achteruit te gaan, maar je doet iets om vooruit te komen. Ik ga voor alle uitdagingen die op me pad komen en in de meeste gevallen ben ik succesvol, omdat ik een positieve mindset heb.”