Leonard Hirschfeld: ‘De NPS en Desi Bouterse zijn verantwoordelijk voor het eerherstel’
Leonard Hirschfeld (81) wil rechttrekken van wat er leeft onder velen, dat de militairen, 1e luitenant Igansius van Aalst en majoor AJ Comvalis en politie-agent Mohamed Sultan, met staatseer zijn begraven. Hirschfeld is broer van, van Aalst die op 25 februari 1980 zou zijn geëxecuteerd.
Geen eerbetoon
“M’n broer is in z’n militaire plunje begraven zonder eerbetoon. Toen we naar Suriname kwamen om hem ten grave te dragen, werden we, met mitrailleurs, als laatste uit het vliegtuig gehaald en mochten, maar veertien dagen in het land verblijven. We hebben geaccepteerd wat er is gebeurd, en hebben geen haat of wrok jegens niemand. Ik kan niet accepteren dat deze drie in de vergetelheid raken. San mek’ un no e erken den man disi? De betrokken instanties, waaronder de toenmalige bevelhebber Desire Bouterse en de mensen die nog in leven zijn en de politieke partij NPS, die toen aan de macht was, moeten deze mensen postuum eren. Un no af’ go diki no wan dede opo. Suriname moet erkennen dat er, net als de andere, ook drie helden zijn. Ik leef mee met de mensen van 1982 en Moiwana. Zijn die alleen mens, en zijn deze drie geen mensen? Kan iemand me zeggen wie ze dan zijn!?,” verzucht de oud-politieman.
A no bon prit’ den drie man dis’Leonard Hirschfeld
Natuurwetten
Hirschfeld zegt dat niet alleen z’n broer standrechtelijk om het leven is gebracht. “Het gaat niet om van Aalst maar om drie kinderen van het land, die straks, als verschoppelingen, niet meer besproken zullen worden. Als we hun de vergetelheid inlaten gaan, zijn we bezig onze geschiedenis te verkrachten. Tot de tijd dat ik nog adem, zou ik willen zien dat deze mensen in ere worden hersteld.” De 81-jarige omschrijft zichzelf als een natuurmens die leeft volgens de wetten van de natuur. “Alles dat je onrechtmatig doet in deze wereld zal je onrechtmatig terugkrijgen. We willen geen gerechtigheid, want gerechtigheid heeft al plaatsgevonden onder de groep van zestien. Weet je wat het betekent voor een grootvader, dat z’n kleinzoon zelfmoord pleegt? A no bon prit’ den drie man disi, na m’ma bere prit’ den. Den drie m’ma ati ooktu broko. Den famiri fu den drie man dis’ ooktu ab’ sari, want gerechtigheid is een farce,” licht de seniorenburger toe.
Beter Suriname
Volgens Hirschfeld zijn het drie zonen die hun bloed hebben gegeven voor een beter Suriname. “Ze hebben hun bloed niet gegeven voor de toestand waarin we nu verkeren. We vragen geen gerechtigheid maar roepen om eerherstel, zodat het drietal niet in de vergetelheid geraakt. Ze behoren tot de geschiedenis van Suriname. Als Surinamers weigeren om deze drie te herkennen, zijn we diep gezonken in dit land,” pleit de 81-jarige.