Rema aan SMFL Jeff: ‘Can you come on stage!?”
Het kan verkeren. Je hebt overmatige bewondering voor een buitenlandse artiest en als donderslag bij heldere hemel sta je naast hem op het podium.
Patrick’ Petty’ Neyda is geen onbekende in de binnenstad en vooral bekend onder de Centrale Markt. Met z’n dreadlocks van iets meer dan 1.5-mete, die haast z’n enkels reiken, geniet hij behoorlijk bewondering. Tijdens het hosselen is het haar afgedekt. Vijf en twintig jaar geleden besloot de 47-jarige om het haar in dreads verder te laten groeien. Nu geniet Patrick heel veel bewondering als hij over straat loopt en de complimenten over de lengte van z’n dreads zijn ontelbaar. “Uw haar is mooi en u moet het niet laten knippen,” krijgt hij vaker te horen.
Schaam je niet voor je werk, op geld staat niet vermeld wat de herkomst is. Patrick Neyda
Met trots draagt hij het haar los , vooral als hij op stap gaat. In het dagelijks leven is hij een hosselaar onder de centrale markt, de plek waar hij langer dan twintig jaar krabben verkoopt. Hij begon als 15-jarige met z’n moeder, die toen vis verkocht, onder de markt. Toen de vrouw het niet meer zag zitten, nam hij drieëntwintig jaar geleden definitief over nadat hij z’n stukken in orde had gemaakt bij de toenmalige marktmeester.
Hij vertelt dat de vraag naar krabben op sommige momenten groot is en weer op andere momenten neemt het af. Maar dit neemt de motivatie van de gedreven hosselaar niet weg. Om vijf uur ‘s morgens gaat Patrick present uit huis om aan z’n dagelijkse werkzaamheden te beginnen. De 47-jarige is geen stijve hosselaar die op een bank zit achter de verkooptafel, maar hij staat en verkoopt en weet menigeen te overtuigen om bij hem te kopen. “Hoewel krabben duur zijn, maak ik soms uitzonderingen om onder de prijs te verkopen aan m’n vaste klanten. Te wan s’ma kon nanga moni i no mus’ mek’ a g’we. Kande na in o opo a seri gi yu fu a dey.”
Patrick merkt wel een neerwaartse spiraal in de verkoop onder de markt. Sommige dagen heeft hij veel krabben over en weer, op andere dagen niet. Hij heeft haast elke dag verse krabben en houdt ze niet langer dan twee dagen. Meestal wordt een partij krabben binnen twee dagen verkocht. De zelfstandige ondernemer wil de krabbenverkoop verder professionaliseren. Wat hij precies zal doen, wil Patrick nog niet kwijt. Patrick: “Schaam je niet voor je werk, op geld staat niet vermeld wat de herkomst is.”