Interieurverzorger dreigt baan te verliezen na meerdere ziekmeldingen
Meriam Cairo (47), een interieurverzorgster, die al drie jaar via een beschikking in dienst is bij het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, is verwikkeld in een moeilijke situatie na een val op het werk. Ondanks meerdere medische verklaringen en bezoeken aan de orthopedist, voelt zij zich onder druk gezet door het hoofd van de Technische Dienst van het ministerie vanwege haar ziekteverlof.
Dreiging
“Iedere keer dat ik een ziektebrief indien, wordt er gedreigd met ontslag. Ze zeggen dat er andere mensen zijn die wel willen werken,” vertelt Meriam. Na de val, die gebeurde tijdens het dweilen, is ze al meer dan vijf keer naar het kantoor van de technische dienst geweest om de situatie te bespreken. “Op een gegeven moment moest ik mezelf verweren en met mijn zieke been de trap op.”
Ik kan niet meer op dezelfde school werken, mi skin e trob’ miMeriam Cairo
Medisch
Volgens Cairo is ze in april van dit jaar begonnen met het indienen van medische verklaringen vanwege de val. Hoewel ze bereid is licht werk te doen, wil ze niet terugkeren naar dezelfde school waar ze eerder werkte. “Ik wil wel werken, maar niet op dezelfde school. Ik kan licht werk doen, maar het moet passend zijn. Meriam werd ziek zodra ze thuiskwam. Ik heb mijn geloof en ik denk dat mijn lichaam me iets wil zeggen. Het voelde alsof ik niet naar die plek kon gaan.”In juli kreeg Cairo een nieuwe werkplek toegewezen op een school in Lelydorp, waar ze slechts twee lokalen hoefde schoon te maken.
Salaris
Hoewel haar salaris tot nu toe is uitbetaald, kreeg Cairo te horen dat het binnenkort zou worden stopgezet vanwege vermeende werkweigering. “Ze zeggen dat ik het werk weiger, maar dat is niet waar. Ik probeer al sinds vorig jaar overgeplaatst te worden.” Ze benadrukt dat haar wens om van werkplek te veranderen te maken heeft met de fysieke klachten die ze na haar val ervaart.
Meriam beschuldigt het ministerie ook van politieke motieven achter de situatie. “Ze willen me medisch laten afkeuren. Er zit meer achter,” zegt ze bezorgd. Daarnaast heeft ze meerdere keren zelf een taxi moeten betalen vanuit Para naar de technische dienst van het ministerie aan de Jessrun straat. Ze heeft een collega kunnen vinden om mee te rijden vanaf Zanderij naar Lelydorp, maar kreeg op het laatste moment van het hoofd van de Technische dienst te horen dat dit niet mogelijk was.
Opkomen
Meriam blijft vechten voor haar recht om onder passende omstandigheden te werken en hoopt op een eerlijke oplossing. “Ik wil gewoon een oplossing vinden. Ik wil werken, maar niet op de manier zoals het nu gaat.” Ze stelt dat de behandeling naar haar toe vragen oproept over de procedures rondom ziekteverlof en de manier waarop het hoofd van de technische dienst omgaat met werknemers in kwetsbare situaties.