Politieagenten betrokken bij Pikin Saron-zaak worden vervolgd
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd dat de politieagenten die betrokken waren bij de aanhoudingen tijdens het inheems protest op 2 mei 2023 in Pikin Saron strafrechtelijk worden vervolgd. Zij worden beschuldigd van het buitensporig gebruik van geweld, waaronder vuurwapengeweld.
Bij het incident kwamen twee mannen om het leven: Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65). Twee anderen raakten gewond, waarvan één blijvend invalide is en sindsdien op krukken loopt. De twee gewonden zitten momenteel, samen met drie andere mannen, vast in afwachting van het vonnis.
Dagvaarding
Volgens advocaat Milton Castelen, die tijdens een bijeenkomst met inheemse dorpshoofden in Wit Santi sprak, zijn de dagvaardingen inmiddels verstuurd. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Castelen gaf aan dat de inhoud van de dagvaardingen en het exacte aantal betrokken agenten nog onbekend zijn. Hij benadrukte dat zijn team, bestaande uit Murwin Dubois en Pamela Karg, de officiële informatie hierover wil ontvangen van het OM.
VIDS
Het incident trok direct na de gebeurtenissen de aandacht van VIDS en de families van de slachtoffers, die brieven stuurden naar het OM met het verzoek om een grondig onderzoek. Volgens Castelen heeft dit uiteindelijk geleid tot forensisch onderzoek, waarbij werd vastgesteld dat de slachtoffers door de politie zijn doodgeschoten terwijl zij op hun buik op de grond lagen.
De strafzaak rondom Pikin Saron staat vandaag opnieuw op de agenda. De verdachten krijgen de gelegenheid om hun laatste woord te spreken, waarna rechter Duncan Nanhoe het onderzoek zal afsluiten en overgaat tot een vonnis. Het is nog onduidelijk of het vonnis vandaag al wordt uitgesproken.
Het OM heeft een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen de vijf gedetineerde mannen. VIDS uitte kritiek op de wijze waarop de mannen worden berecht en beschouwt dit als een teken van de voortdurende onderdrukking van de rechten van inheemse volkeren in Suriname. Dit meldt de VIDS.