Surinaamse diaspora in België: zoektocht naar eenheid te midden van groeiende versplintering
België – Al twaalf jaar zet Michael Zaalblok zich in om Surinamers in Nederland en België samen te brengen. Via lezingen, educatieve activiteiten en sport- en cultuurprojecten wil hij een brug slaan tussen Surinaamse gemeenschappen in Europa. Zijn organisatie, Surinaamse Diaspora Solidarity in Belgium, richt zich op saamhorigheid, maar wordt geconfronteerd met een groeiend landschap van diasporaorganisaties, wat de weg naar eenheid bemoeilijkt.
We wilden laten zien dat we er zijn en dat we bereid zijn samen te werkenMichael Zaalblok
“Toen we in 2012 begonnen, waren we een van de weinige Surinaamse organisaties in België,” vertelt Michael. “Nu zijn er bijna twintig. Dat is enerzijds positief, maar anderzijds leidt het tot versplintering. Iedereen heeft goede intenties, maar we missen soms de kracht van samenwerking.”
De organisatie maakte in haar beginjaren een symbolisch gebaar door een beleefdheidsbezoek te brengen aan de Surinaamse ambassade in Brussel. “We wilden laten zien dat we er zijn en dat we bereid zijn samen te werken. Maar eenheid vraagt tijd en inspanning,” zegt Michael.
Nationale feestdagen
Ondanks de uitdagingen organiseert Surinaamse Diaspora Solidarity in Belgium jaarlijks activiteiten rondom Surinaamse nationale feestdagen, zoals Keti Koti en Onafhankelijkheidsdag. Daarnaast wordt er volop gewerkt aan het Alida Festival, gepland voor 2025. Dit evenement moet een groot podium bieden aan sport, kunst en cultuur en de diversiteit van de Surinaamse gemeenschap vieren.
Michael’s reis begon in Wageningen, Suriname, waar hij opgroeide en later een bijdrage wilde leveren aan de gemeenschap. “Ik vertrok in 1995 naar Nederland met de droom om iets terug te doen voor mijn geboorteplaats,” zegt hij. In 2009 vestigde hij zich in België, maar zijn betrokkenheid bij Suriname bleef. Via een andere organisatie stuurde hij materialen om het zwembad in Wageningen op te knappen.
Eenheid
Hoewel de groei van diasporaorganisaties kansen biedt, blijft de uitdaging om diversiteit en eenheid te combineren. “We timmeren nog steeds aan de weg,” benadrukt Michael. “We moeten elkaar niet zien als concurrenten, maar als partners met een gedeeld doel. Alleen samen kunnen we een blijvende impact maken,” zegt Michael aan De Snelle Pen.
Met het Alida Festival (Alle Landen in diaspora Actie Festival) in het vooruitzicht blijft Michael hopen op samenwerking. “We zijn jong, maar we komen er wel. Eén ding is zeker: de Surinaamse gemeenschap in Europa heeft een enorme potentie. Het is tijd om die te bundelen.”