IRRS: “Politiek moet zich niet mengen in bundeling Afro-Surinamers”
Volgens voorzitter Imro de Randamie van het Instituut voor Reconciliatie en Reinforcement Suriname (IRRS) ligt de oorsprong van de Stuurgroep Bundeling en Eenheid Afro-Surinamers, waarin ook vicepresident Ronnie Brunswijk een rol speelt, in de politiek. Een factor die volgens hem zowel positieve als kritische gevolgen heeft. In november organiseerde de Stuurgroep een Verzoeningsdag in het Mapane-gebied.
Politieke invloed
De Randamie benadrukte dat het niet per se kwalijk is dat politiek betrokken is bij maatschappelijke vraagstukken. “Het is goed als de politiek zich hiermee bemoeit,” stelt hij, “maar wanneer politieke partijen gevoelige thema’s zoals de situatie in Para aangrijpen, leidt dit vaak tot politieke positionering.” Hij wijst erop dat andere partijen niet altijd bijdragen aan dergelijke initiatieven, wat continuïteit bemoeilijkt.
Erkenning voor Brunswijk
De Randamie uitte lof voor de bijdrage van Brunswijk aan de emancipatie van Afro-Surinamers. “Hij heeft deuren geopend voor velen die vroeger buitengesloten werden,” aldus de Randamie. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Brunswijk’s dubbele rol als voorzitter van de ABOP, als regeringsleider en betrokken bij de stuurgroep uitdagingen met zich meebrengt. “Als politieke partij kun je geen specifiek beleid maken voor één doelgroep, je moet werken voor alle Surinamers,” zegt hij. Hij pleit voor onafhankelijke pleitbezorgers buiten de politiek om structurele verandering te realiseren.
Langetermijnvisie vereist
Volgens de Randamie zijn slogans en manifestaties niet voldoende om de uitdagingen van Afro-Surinamers aan te pakken. Hij stelt voor om een langetermijnbeleid te ontwikkelen dat gericht is op economische participatie en woonomstandigheden. “Hoe zorgen we ervoor dat de 54% Afro-Surinamers in Suriname ook 54% van de winkels bezitten? Hoe kunnen we voorkomen dat mensen uit het binnenland noodgedwongen naar de stad verhuizen en in de zogenoemde ‘ghetto’s’ belanden?” vraagt hij retorisch.
IRRS als katalysator
Het IRRS heeft een beleidsplan ontwikkeld dat zich uitstrekt over 50 jaar. Dit plan is bedoeld als leidraad voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de verbetering van de positie van Afro-Surinamers en andere gemarginaliseerde groepen. “We bieden het plan aan een ieder die bereid is het te gebruiken,” aldus de Randamie.
Met een oproep tot samenwerking tussen politiek en maatschappelijk middenveld benadrukt hij de urgentie van een gezamenlijke aanpak. “Alleen door samen te werken vanuit een gedeelde visie kunnen we duurzame verandering realiseren.”