De spoedeisende hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo kampt met een toenemende stroom van ernstig zieke patiënten. Volgens Dr. Esther Fong Pien Joe en Dr. Mireya Rodriguez is deze drukte zichtbaar sinds de COVID-periode. “Veel mensen met chronische aandoeningen zoeken te laat hulp bij een huisarts of specialist. Daarnaast zijn er veel onverzekerde mensen die pas naar de dokter gaan als het al te laat is,” stelt Dr. Fong Pien Joe.
Geen weigering
De artsen benadrukken dat ziekenhuizen geen zorg mogen weigeren, maar dat de gevolgen hiervan zwaar wegen. “Onverzekerden krijgen dezelfde zorg als anderen, maar we ontvangen geen vergoeding. Dit leidt tot grote verliezen,” waarschuwt Dr. Rodriguez. Ze legt uit dat de ziekenhuizen afhankelijk zijn van financiële middelen om salarissen te betalen en medische benodigdheden aan te vullen.
Een groot deel van de SEH-patiënten betreft verkeersongevallen, vaak veroorzaakt door rijden onder invloed, en slachtoffers van vechtpartijen. “Dit zijn vermijdbare situaties,” aldus Dr. Rodriguez. Ze roept op tot meer verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid binnen de samenleving, maar benadrukt dat de huidige economische situatie ook een rol speelt.
Tekort personeel
Naast de financiële uitdagingen kampt de SEH met een tekort aan personeel. “We hebben simpelweg niet genoeg handen om de dagelijkse stroom van 80 tot 100 patiënten aan te kunnen, laat staan de piekdagen met 180 tot 200 patiënten,” aldus Dr. Fong Pien Joe.
De artsen doen een dringend beroep op de gemeenschap om de druk op de SEH te verminderen. “Als het geen noodsituatie is, raadpleeg dan eerst de huisarts. Zo blijft er ruimte voor degenen die echt spoedeisende hulp nodig hebben,” benadrukt Dr. Fong Pien Joe
De situatie toont volgens Fong Pien Joe en Rodriguez aan hoe belangrijk het is om verzekerd te zijn en preventief medische zorg te zoeken. “Het is in ieders belang om tijdig hulp te zoeken en bij te dragen aan een beter functionerende gezondheidszorg,” besluiten de artsen.