Van Brokopondo naar Cuba: Jozef Abelintie’s reis naar z’n droom om arts te worden
“Met gebed en vasten heb ik het vertrouwen gehad dat dit mijn pad was,” vertelt Jozef Abelintie (20), een jongeman uit het dorp Victoria/Asigron.
Brokopondo — In Brokopondo is een zadenbank voor rijst geopend. Een grote stap voor het behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid! De zadenbank maakt deel uit van het internationale project Biodiversity for Opportunities, Livelihoods and Development (BOLD), gefinancierd door de Noorse overheid. Het project, dat in 2021 begon, focust op het beschermen en gebruiken van genetische bronnen om een duurzame voedselvoorziening te garanderen. De opening was vorige week vrijdag.
Nicholaas Pinas, een Marron en promovendus etnobotanie aan Wageningen University in Nederland, had een sleutelrol in het verzamelen van de zaden. Samen met zijn begeleider Tinde van Andel heeft hij unieke rijstsoorten veiliggesteld. Pinas richtte zich op de districten Brokopondo en Sipaliwini, terwijl Van Andel rijst verzamelde in Oost-Suriname en Frans-Guyana. Hierdoor kwam een waardevolle collectie Marronrijstvariëteiten aan het licht, die anders misschien verloren waren gegaan.
De zadenbank biedt boeren gratis rijstzaden aan met een slim systeem: na de oogst brengen ze 100 gram zaden terug. Zo kunnen ook anderen geholpen worden. Dit versterkt de samenwerking tussen gemeenschappen en bevordert de rijstteelt in het binnenland.
“Die zaden kunnen we altijd weer ophalen hier,” benadrukte Anne Huur van de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu. “Wat zij niet hebben, kunnen wij aanleveren. Dit betekent alleen maar vooruitgang voor ons.”Tijdens de opening, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van omliggende dorpen, spraken velen van een “historisch moment” dat hoop biedt voor de toekomst.
Nicholaas Pinas’ onderzoek, vastgelegd in zijn proefschrift Maroon Rice Diversity in Suriname and French Guiana, laat zien hoe uniek Marronrijst is, zowel genetisch als cultureel. De zadenbank beschermt niet alleen deze waardevolle rassen, maar slaat ook een brug tussen traditie en innovatie.Het project creëert werkgelegenheid voor lokale bewoners, waaronder omgeschoolde ambtenaren, en draagt zo bij aan economische en sociale vooruitgang.
De opening van de zadenbank is een grote mijlpaal voor Suriname. Het helpt Marrongemeenschappen hun tradities te behouden en speelt een belangrijke rol in het beschermen van biodiversiteit en het waarborgen van voedselzekerheid. Dankzij de inzet van Pinas en anderen staat Suriname sterker in de toekomst.
Tekst: aangeleverd door Kenrich Cairo