Het Marronmeisje dat tot arts werd beëdigd
De 28-jarige, Siomara Tolies, van Marron komaf is op 31 januari beëdigd door de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, om als arts te mogen fungeren.
Wij, bewoners van de sociale woningbouwprojecten Helena en Altona 1 & 2 (Poenai-project), richten ons tot u met een dringend en bezorgd beroep. Sinds de start van het project in 2018, opgezet als een Public-Private Partnership (PPP) tussen de overheid en P&D Real Estate, werd ons – jonge, hoopvolle Surinamers – een toekomstperspectief geboden: een eigen woning, een plek om te groeien en een leven op te bouwen.
Tijdens de feestelijke lancering, in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders, werd verzekerd dat de woningen via reguliere bankfinanciering konden worden aangekocht. Dit model werd gepresenteerd als betrouwbaar, vergelijkbaar met het eerdere Mawakabo-project.
Helaas is de belofte nooit waargemaakt. Tot eind 2022 konden wij geen toegang krijgen tot essentiële documenten zoals perceelkaarten of onbezwaarde hypotheekuittreksels – voorwaarden voor bancaire financiering. GLIS zou een achterstand hebben, en de ontwikkelaar zou werken aan het aflossen van hypothecaire lasten. Beloofde verbeteringen binnen zes maanden bleven uit.
Onder druk van het verlies van eerder betaalde voorschotten (€2.500 tot €5.000), zagen velen zich genoodzaakt akkoord te gaan met interne financiering in euro’s. De stijgende valutakoers (thans boven SRD 40) maakte dit echter onhoudbaar. De druk – financieel en psychisch – is inmiddels ondraaglijk. Sommige bewoners worden nu zelfs juridisch aangepakt en riskeren ontruiming, ondanks het feit dat er onvoldoende wettelijke bescherming bestaat tegen dergelijk handelen van projectontwikkelaars.
De infrastructuur is ondermaats; Er is geen toegang tot stromend drinkwater; De weg naar Altona is bij regenval bijna onbegaanbaar; De bouwkwaliteit van de woningen is zorgwekkend.
Sinds 2020 hebben wij herhaaldelijk gesprekken gevoerd met onder meer de Vicepresident, de minister van Openbare Werken, en de voorzitter van De Nationale Assemblée. Ondanks een parlementair bezoek in 2023, geleid door mevrouw Niesha Jhakry, en erkenning van de ernst van de situatie, bleef een structurele oplossing uit.
Naar aanleiding van onze vreedzame acties stelde uw kabinet recentelijk een Presidentiële Commissie in, met de opdracht vóór eind januari 2025 met een oplossingsmodel te komen. Nu, bijna twee maanden later, is er nog steeds geen duidelijkheid, terwijl de dreiging van uithuiszetting acuut is.
Wij vragen u dringend om in te grijpen. Dit is niet slechts een conflict tussen burgers en een ontwikkelaar, maar een structurele misstand die honderden gezinnen kan ontwrichten, met ingrijpende sociale, economische en maatschappelijke gevolgen.
Wij geloven dat met uw invloed en politieke wil wél duurzame oplossingen mogelijk zijn: Betrek banken, verzekeraars en pensioenfondsen bij het ontwikkelen van een op maat gemaakte hypotheekconstructie; Leg bindende afspraken vast die zowel de ontwikkelaar als de bewoners perspectief bieden;Voorkom een sociaal drama van meer dan 300 gedwongen ontruimingen.Wij willen geen investeringen ondermijnen en weigeren onze verplichtingen niet. We vragen slechts een eerlijke en haalbare betalingsregeling, zoals oorspronkelijk beloofd, zodat wij niet onnodig lijden door structurele tekortkomingen buiten onze schuld.
Wij rekenen erop dat u uw verantwoordelijkheid als hoeder van rechtvaardigheid en welzijn serieus neemt, en hopen op uw spoedige en doortastende ingrijpen.
Met hoogachting en vertrouwen,
Bewoners van Helena en Altona 1 & 2 (Poenai-project)