Van Berk: “Mi m’ma ben lob’ fa w’e pley bigisma poku”
Een ‘bakra’ die het ritme van kaseko- en kawinamuziek in de vingers heeft, kom je niet elke dag tegen. Roberto van Berk (52) bespeelt deze dansstijlen niet alleen op zijn basgitaar, maar kan ze ook bezingen alsof het hem met de paplepel is meegegeven. Hij is al achtendertig jaar met deze muziekgenres bekend. Daarnaast kan hij zich ook toon- en klankzuiver uitdrukken in het Sranan. Hij vertoeft momenteel met de muziekformatie ‘Opmaat’ in Suriname. Zijn gevoel voor het Surinaamse begon reeds op de lagere school. Hij groeide op in Rotterdam, Zuid-Holland. “Je komt thuis aan, en speelt iedere avond en iedere dag met Surinaamse vrienden. Je wordt opgenomen in de familie. Vanaf dat moment word je meegenomen in de muziek. Naarmate je vaker over de vloer gaat, leer je de taal,” verklaart hij zijn gevoel tegenover De Snelle Pen.
Ik vind het opzwepen van kaseko leuk. Kaseko gaat van een hoog tempo naar een laag tempo.Basgitarist en toetsenist Roberto van Berk
Connectie
Van Berk bespeelt de basgitaar en fungeert ook als toetsenist. Naast de Surinaamse vrienden waarmee hij opgroeide was zijn eerste liefde ook een Surinaams meisje. “Haar neven handen een Surinaams bandje. Ik hield van reggae, maar ik vond kaseko ook leuk. Ik vind het opzwepen leuk. Kaseko blijft stampen en doorgaan. Je gaat van een hoog tempo naar een laag tempo. Dat is wat je meeneemt en wat je pakt. Als het je niet pakt, heb je er niets aan,” licht hij zijn passie voor de kaseko toe.
Van Berk geniet ook van winti muziek: “Ik vond winti eng. Ik zag mensen winti krijgen en ik dacht wat is dat!? Onze zanger, Gordon Deekman, van ‘Opmaat’ kan goed uitleggen wat hij zingt. Achter elk lied schuilt een verhaal,” dat snapt de muzikant nu beter.
Zijn interesse voor Afro-Surinaams muziek werd rond zijn 14e gewekt. Niet ver van hem bleef Henry Simson, die voor Master Blaster speelde. Van Berk hoorde de tonen tot in zijn woonhuis klinken. Op een dag zag hij de vrouw van Simson langslopen. Ik zei luid op: “Ik zou uw man willen ontmoeten, misschien kan ik wat van hem leren.”
Lessen
De vrouw bracht de boodschap over. Van Berk mocht als 15- jarige lessen volgen bij Simson, onder voorwaarde dat hij zijn oefenstof goed beheerste.
“De man zei me alles wat ik je geef, is huiswerk. Als je een dag verschijnt en je kent je oefenstof niet, dan stop ik ermee. Zijn moeder vond het geweldig en had al zijn cd’s en lp’s bewaard. “Het waren een stuk of tweeëntwintig. Ze hield van die trokies. Ik zou mijn moeder nu geen kabula willen aandoen. Een ‘Sabaku’ kan of een ‘Opmaat’.
Fa w’e pley bigisma, vond ze leuk,” haalt hij herrinneringen op van zijn moeder die in 2021 is overleden. De vijftiger heeft zes jaar lang deel uitgemaakt van ‘Jakie Famiri’ en reisde vier keren met de band naar Suriname. Met ‘La Rouge’ bezocht hij het land drie keer. “Hier is het ‘Mekka’ van de Surinaams muziek. Hier is de hotspot van de Surinaams muziek.”
Het vliegen naar Suriname vindt hij altijd weer spannend. Dit is zijn achtste keer met een band op tour in Suriname “Het is spannend te yu sab’ dat yu e go sji den boi fu yu baka,” drukt hij zich passioneel uit in het sranan.