Patty Chen: “Chinese Surinamers zijn een beetje verwesterd”
Chinezen herdenken vandaag wereldwijd nieuwjaar. Patty Chen is negenendertig jaar geleden in Suriname geboren uit een Chinese moeder en een Chinese vader. Chen omschrijft het Chinees nieuwjaar als het grootste feest dat in China wordt gevierd. “Het maakt niet uit in welk werelddeel de persoon zich bevindt. Er wordt tijd voor elkaar gemaakt,” weet ze als nakomeling.
Ze kijkt met een harmonieuze blik naar de Surinaamse gemeenschap. Chen spreekt van een smeltkroes die in vrede met elkaar leeft, vergeleken met het buitenland. “We drukken een stempel naar buiten toe. We hebben elkaar lief en respecteren elkaar op elk gebied,” merkt ze op. Het valt de voormalige ambassadrice echter op dat er bij het maken van beleid rekening gehouden, moet worden met elke groep. Dit, werkt volgens haar stremmend. Desondanks zou ze Suriname niet willen verruilen. “Ik ben hier geboren en getogen en ik ben al gewend geraakt aan het land. Het sociaal leven hier is anders,” uit ze de liefde voor haar geboorteland.
Chinezen zijn nederig. We zoeken geen confrontatie opPatty Chen
‘Nieuwe’ Chinezen
Ze kijkt positief naar de komst van de ‘nieuwe’ Chinezen in haar geboorteland. “Ze integreren en leren andere culturen kennen.” Chen merkt wel een verschil tussen de Chinezen die in Suriname geboren zijn en de ‘nieuwe’ groep. “Chinese Surinamers zijn een beetje verwesterd. We houden van feesten. We houden ervan om bij elkaar te komen. Maar zij die uit China komen zijn anders. Ze zijn gericht op werken en maken lange werkuren. Ze komen pas bij elkaar als ze iets te vieren hebben. Chinese Surinamers komen bij jaar- en kerstdagen bijeen. Kortom we komen vaker bij elkaar,” legt Chen het verschil uit.
Dat er wordt gezegd dat Chinezen ruw in de omgang zijn, is voor haar een misconceptie. “We krijgen te horen dat het erop lijkt alsof Chinezen ruziën tijdens het praten. Het zijn waarschijnlijk de tonen die gebruikt, worden tijdens het articuleren, die lijken op ruzie maken.” Chinezen staan volgens haar bekend om hun nederigheid. “We zoeken geen confrontatie op en vermijden problemen.”
Misopvating en stereotypes
Chen stoort zich ook aan de misopvattingen die er bestaan over haar bevolkingsgroep. “Als men hoort China denkt men aan armoede, niet ontwikkelt en vies. Maak het zelf mee als je de gelegenheid hebt om naar China te gaan.” De 39-jarige hekelt de stereotyperingen over Chinezen. “Er wordt vaker gezegd dat Chinezen naar Suriname komen om rijkdom uit Suriname weg te dragen. Ze komen met geld om te investeren. Heeft men door hoe China zich de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld?” Chen was van 2018 tot en met 2022 ambassadeur in China. Ze heeft onder president Desi Bouterse gediend en ook anderhalf jaar onder Chan Santokhi. Vorig jaar is ze teruggekomen naar haar geboorteland. Ze heeft de periode als ambassadeur positief ervaren. “We hebben China van dichtbij mogen ervaren en hebben kennis en kunde meegekregen.” De voormalig Ambassadrice zegt dat er nog veel te doen is rondom het buitenlandsbeleid. Chen heeft ervaren dat het zich nog in de kinderschoenen bevindt. “Surinamers moeten openstaan voor kritiek. Ze zijn snel op hun teentjes getrapt. Eenieder is deskundig op alle gebieden. Niemand wil luisteren naar een ander. Eenieder weet het beter,” heeft de ervaring haar geleerd.