Acht nieuwe presidentiële werkgroepen zijn geïnstalleerd. De ceremonie, bijgewoond door president Chan Santokhi zelf, lijkt op het eerste gezicht een stap richting buurtaanpak. Maar critici vragen zich hardop af of het hier om echte structurele verandering gaat, of om politieke window dressing met het oog op de verkiezingen.
De werkgroepen, bestaande uit bewoners die zich vrijwillig inzetten voor hun wijk, moeten problemen als slechte ontwatering, werkloosheid, ontbossing en voedseltekort aanpakken. Beleidscoördinator Reshma Karghoe benadrukt dat deze problemen spoedig opgelost moeten worden een nobel streven, maar waarom pas nu, vlak voor de verkiezingen? De installatie heeft zaterdag in de Congreshal plaatsgevonden.
Asiskumar Gajadien, een van de adviseurs van het project, wuift de verkiezingslink weg. “Dit is geen politieke strategie,” stelt hij. Toch is het opvallend dat juist nu spontane burgerinitiatieven worden opgewaardeerd tot presidentieel niveau. “Spontaan”, noemt hij het, maar de timing roept twijfels op.
Volgens Gajadien krijgen de leden enkel een maandelijkse onkostenvergoeding. Maar zonder transparantie over de selectieprocedure, de budgetten en de meetbare doelen van deze groepen, blijft de impact onduidelijk. Vorige werkgroepen zouden succes hebben geboekt, maar welke dat zijn en wat ze precies hebben bereikt, blijft vaag.