“Ai ‘Dagga’ e gwe”
Het is iets na vijf uur als militairen als onderdeel van staatseer de uitvaartplechtigheid van Dennis ‘Dagga’ Tendari overnemen op het terrein van Rene’s Hof aan de Waakhuyzenlaan.
Tot de schrik van velen worden volgens het protocol de vuur salvo’s gelost. De Surinaamse vlag waarmee de kist is bedekt, wordt tijdens de ceremonie overgedragen aan één van de dochters van de kaseko fadette. Op dat moment houdt de dochter het niet meer droog en geeft haar tranen de vrije loop. Gekleed in een witte jurk met hoofddoek en een ‘tape skin pangi’ bewijst ze haar vader de laatste eer.
De ceremonie wordt afgesloten op het moment hoorn wordt geblazen door een militair.
Opkomst
Het is een gaan en komen van muziek vrienden en kennissen op Rene’s Hof. De plek waar kaseko icoon, ‘Dagga’ vandaag met staatseer ten grave is gedragen. ‘Dagga’ zoals zijn artiestennaam luidt heeft in de jaren ’80 furore gemaakt met onder andere Cojunto Latinos. Dit succes bleef niet onopgemerkt. Hij bezocht het buitenland, waaronder Nederland met zijn musikaaltalent. Hoewel de verontwaardiging bij het overlijden van ‘Dagga’ op sociale media groot was, was de opkomst minder dan verwacht. Guno ‘The grandmaster’ Ravenberg die drie keer met Latinos naar Nederland is afgereisd zegt dat de opkomst beter had gekund. Ook de King of Love Songs Dino ‘Damaru’ Canterburg geeft acte de presence.
De bijdrage die de kaseko fadette heeft geleverd voor Suriname was ongekend. Dat wordt onderschreven door Iwan Esseboom, Rudy Spa, Kenneth Vorswijk alias Serious, Ravenberg, en Vivian Eijk alias ‘Neef Jakie’. Allemaal mannen waarmee ‘Dagga’ heeft gemusiceerd. Terwijl het lichaam ligt opgebaard in de aula maken vrienden en familie hun opwachting.
We hebben de poort geopend voor andere Surinaamse muzikanten om in Nederlandse theater op te treden.
Voordat Dominee, Dwight Stoart, uitvaartdienst overneemt zingen enkele vrienden onder leiding van Mario Hiwat. “Ini hemel yanda sey wi sa mit’ na da mooi watra sey,” klinkt het in koor. Terwijl een deel van de vierentwintig kinderen van de muziekicoon rondom de kist staan galmt plotseling de stem van zijn dochter Judith Willems, die zingt bij winti informatie Sangra Fu. Bij het zingen van “dede luku sa yu du” barst Judith in tranen uit. Judith sluit af met: “De mi papa meki mi na kondre, afusensi a Kari mi,” Oud-muzikanten zijn lovend over de muzikale bijdrage van ‘Dagga’.
Vrienden
“Voor mij is hij de King of Kaseko. Hij is een grootmeester. Zijn muziek is top,” zegt ‘Serious’ aan de redactie van De Snelle Pen. “Een goede oude jeugdvriend. Wij waren vaker samen. Hij was een geweldige jongeman,” zijn de lovende woorden van voormalig bandlid van Sukru Sani, Ravenberg. “Een sterke kaseko icoon is heengegaan. ‘Dagga’ was èèn van de gezichten van Latinos. Hij had een helikopterview wat kaseko betreft,” haalt Spa oude herinneringen op. Spa was gastblazer bij de vroegere Latinos. “Een vriend een broer en een muzikale genius. Hij had altijd oplossingen als we musiceerden. We hebben samen deel uitgemaakt van ‘Bigi Poku Toppers’. Het was een revolutie. We hebben de poort geopend voor andere Surinaamse muzikanten om in Nederlandse theater op te treden. Een groot talent en legend van Suriname is heengegaan,” memoreert de bekende Esseboom. Voor ‘Neef Jakie’ was de overledene een ervaren zanger. “Hij weet wat hij wil als hij op het podium staat,” vervolgt hij. ‘Neef Jankie’ is namens Jakie Famirie afgereisd. Dit is de muziekformatie waarvan ‘Dagga’ voor zijn overlijden deel van uitmaakte.
Rond zes uur nemen de dragers over. Er wordt met het lichaam gedanst op de tonen van enkele bekende hitjes van ‘Dagga’ waaronder ‘Kaka Fowru’. Dan wordt hij geplaatst in de open groeve. “Ai Dagga e gwe,” zucht een vrouw diep.