Ceejay Wiebers voelt zich als zoon van een advocaat niet anders
Ceejay Wiebers (22) besloot na negatieve kritiek op Facebook over de kleur van z’n witte gympen direct nieuwe aan te schaffen ter waarde van USD 136. Hij is een van de deelnemers van Mr Tropical Beauties. Ceejay vertelt dat hij als enig kind van zijn moeder is opgegroeid in een gebroken gezin. Hij woonde samen met zijn moeder in een huurhuis aan de Laan van Louisehof. Daar heeft hij tot en met 2010 gewoond. Een maand voor zijn geboorte werd zijn moeder, Joan Nibte, beëdigd tot advocaat. “M’n moeder heeft geld gespaard en kocht in 2005 een perceel. Om kosten te besparen verhuisden we in 2008 naar m’n grootmoeder. Toen het huis in 2012 klaar was, zijn we verhuisd naar Morgenstond.”
Dankbaar
De 22-jarige is z’n moeder dankbaar voor de extra inzet. “Ze komt uit een gezin van acht. D’r moeder was leerkracht en d’r vader politieambtenaar. Ze heeft ook struggles gekend en wilde iets beter voor mij. Ik doe van alles een beetje en ben recentelijk in de IT wereld gestapt. Daarnaast doe ik promotie- en modellenwerk voor verschillende Surinaamse merken en bedrijven.” Zijn deelname aan Mr Tropical Beauties is hem ingegeven door een goede vriend die twee jaar terug deelnam aan de pageant. “Nu vind ik dat het tijd is om mee te doen.”
Niet wat je hebt, maakt je beterCeejay Wiebers
Op de vraag waarom hij aanstoot nam aan de kritiek over zijn gympen zei hij: “Ik ben een beetje te snel op m’n teentjes getrapt. Ik ben niet gewend dat er negatieve kritiek op mij geleverd wordt en dit is de eerste keer dat er zo over me gesproken is. Ik ben rustig en ben meestal niet in de spotlight, maar dit is m’n manier van omgaan met kritiek. Iedereen zei: blijft stil en accepteer. Soms is het goed om te bewijzen dat je beter bent dan wat wordt gezegd.” Hoewel hij zelfverzekerd is en dat ook uitstraalt weet hij dan dat hij zich mentaal sterker moet maken.
Kritiek
Hoe ga je om met negatieve kritiek?
“Het hangt er vanaf als het gaat om iets dat ik heb gedaan, dan is het beter om te luisteren en te leren uit de fouten. Als het iets is dat je niet in handen hebt en men zoekt naar een punt dan vind ik dat ik me mond mag opentrekken.” Met zijn doneeractie wilde hij een punt maken. Ceejay zegt dat niet alles dat vuil is, minder waard is. Hij besloot de gympen schoon te maken en te doneren aan een jeugdige in een tehuis. “Ik ben een sociaal bewogen jongen die vaker bezig is met tehuizen en projecten. Ik zie in welke toestand kinderen leven die het niet zo breed hebben. Ik heb de gympen gedoneerd aan iemand die het beter kan appreciëren. Men moet geen vooroordeel hebben over alles dat ze zien. Ik ben gezegend dat ik het geld wel had om nieuwe gympen te halen. Ik zie schoenen als iets dat je aan je voet aantrekt. Ik ga het niet extra koesteren, omdat het een merk is. Ik had niet eens door dat het vies was, totdat de foto werd gepost.”
Hij zegt dat het materiële niet belangrijk is. “De vraag is wat doe je met het beetje dat je hebt? Hoe ga je om met een schoonmaakster en hoe ga je om met de CEO van een bedrijf? Zo kijk ik naar het leven. Eenieder is in m’n ogen gelijk. De persoon die een schoen heeft is niet minder waard dan iemand met honderd paar schoenen. Iedereen moet gelijk behandeld worden, maak niet uit wat je achtergrond is.” Ceejay studeert rechten aan de Anton de Kom Universiteit en wil graag in de voetsporen van z’n moeder treden. Zijn boodschap aan jongeren: “Behandel een ieder met hetzelfde respect. Niet wat je hebt maakt je beter. Iedereen is hetzelfde respect waard. Respect geven neemt niets van je weg.”