Centrale Bank introduceert Nationale Betaalraad
De Centrale Bank van Suriname zal een Nationale Betaalraad in het leven roepen. De unieke kenmerken van de Raad zin: inclusief; slagvaardig; en actueel. De adviezen vanuit de Raad aan de Bank en waar nodig overige organen zullen op een transparante manier tot stand komen. Onderwerpen aangedragen door raadsleden worden ingebracht via het Secretariat van de Raad en geagendeerd. De lancering vindt op 18 maart plaats.
Onderwerpen
In de raadsvergadering worden de onderwerpen door de voorzitter ter bespreking aan de Raad voorgelegd. Het resultaat van deze bespreking zullen aan de Raad ressorterende commissie of werkgroep voor onderzoek worden voorgelegd. De commissie of werkgroep die dit onderwerp zal onderzoeken zal binnen vastgestelde kaders haar onderzoek verrichten. De kaders zin onder andere: de duur van het onderzoek, al dan niet inzetten van externe expertise, vastgesteld budget en periodieke tussenrapportages. De resultaten van het commissie-onderzoek zullen worden gerapporteerd aan de raadsvergadering waarna deze zal besluiten of dit als advies kan worden uitgewerkt en doorgestuurd naar de Bank.
Advies
Indien het advies van de commissie of werkgroep volgens de raadsvergadering nit afdoende is, gaat de commissie terug om additionele informatie te verzamelen. In aanloop naar de oprichting van de Raad is contact gelegd met de zusterorganisaties van de Raad in het Caribisch gebied en daarbuiten. Het betalingsverkeer is niet meer een lokale aangelegenheid. Met de instelling van de Raad word getracht om op gestructureerde wijze positive veranderingen te brengen in het betalingsverkeer.
De ontwikkelingen in het internationale betalingsverkeer volgen elkaar snel op. Van het betalen met “wearables” tot “The Internet of Things”; het streven naar minder gebruik van contant geld en in sommige rurale gebieden de opkomst van het gebruik van digitale portemonnees. Om deel te kunnen blijven nemen van een tijdig, veilig en efficiënt betalingsverkeer zal Suriname de ontwikkelingen op een adequate manier moeten beoordelen en al dan niet meenemen in het lokale betalingsverkeer. Niet of niet tijdig meedoen aan (inter)nationale ontwikkelingen kan directe gevolgen hebben voor de economie van de Republiek Suriname. In dit kader kunnen er problemen ontstaan met het net of net tijdig verwerken van internationale betalingen, alsook de systematische uitsluiting van verscheidene groepen in het betalingsverkeer. Ook het betrekken van tot nog toe deels of volledig buitengesloten groepen zal de toetreding door voornoemde ontwikkelingen steeds lastiger maken. Dit is geen gewenste situatie en kan verlammend werken op verdere gezondmaking van onze economie. In de Bankwet 2022 staat geschreven dat naast de hoofddoelstelling het bereiken en handhaven van prijsstabiliteit, de Bank ook het behoud van de stabiliteit van het financieel systeem nastreeft.
Taken
Om dit te kunnen realiseren heeft de Bank onder andere een aantal taken. Een van deze taken is het bevorderen van de goede werking van het binnenlands- en het buitenlands betalingsverkeer van Suriname. Om dit te stimuleren heeft de Bank meerdere instrumenten ter beschikking waaronder een functionerend orgaan dat de verschillende belanghebbenden in het betaallandschap bij elkaar brengt en ervoor zorgt dat de onderwerpen aangaande het betalingsverkeer adequaat worden geadresseerd. Met betaallandschap word hier bedoeld alle actoren die dienstbaar zin aan en vragers die gebruik maken van de diensten op zowel chartaal als giraal (digitaal) gebied. Deze aanbieders en vragers van diensten zullen vertegenwoordigd zin in de Nationale Betaalraad Suriname (de Raad). Wanneer gerefereerd wordt aan de aanbieders komen al gauw een aantal centrale spelers in beeld, bijvoorbeeld banken en betaaldienstverleners. De vragers zijn onder andere winkeliers en consumenten. De consumenten kunnen verder onder verdeeld worden in: jongeren, ouderen, mensen met een beperking, bewoners ten Zuiden van de kuststreek van Suriname, kleine en middelgrote ondernemingen, net gouvernementele organisaties, en meer.