Choreograaf Sedrig Verwoert: ‘Het uitvallen van mijn linkeroog, heeft mijn andere zintuigen versterkt’
Wie de bevlogen choreograaf en danser Sedrig Verwoert tegen het lijf zou lopen, zou niet bevroeden dat hij zijn zicht aan het linkeroog kwijt is geraakt.
Op zijn 3e raakte de 29-jarige vanwege een ontsteking blind aan het linkeroog. Dit weerhield de multi-getalenteerde Sedrig niet om zijn passie achterna te gaan. “Ik ben eraan gewend geraakt dat, dit het is. Het heeft mijn andere zintuigen versterkt. Ik denk waar iets afneemt het zich ergens anders aanvult,” uit de gedreven danser zich. Sedrig heeft gedurende zijn carrière ook voor Beyonce opgetreden. “Ik kijk wat er nog op mijn pad komt. Ik sta open voor het volgende,” zegt de dansdocent. De getalenteerde Sedrig heeft ook op het podium van ‘So You Think You Can Dance’ gestaan. Nu werkt hij voor een van de grootste gezelschappen en platformen van Nederland.
Het doet veel met mij. Het groen van het land en de jongeren inspireren mij. Sedrig Verwoert
Hij vertrok tussen zijn 3e en 4e levensjaar naar Nederland. Hij is nu na bijkans zesentwintig jaar terug in Suriname. De redactie van De Snelle Pen sprak hem in zijn vakantiewoning in de binnenstad van Paramaribo. “De passie heeft mij gekozen,” spreekt hij vol enthousiasme. Sedrig heeft zijn opleiding tot choreograaf in Amsterdam gevolgd. Alles wat met dansen en met het lijf te maken heeft inspireert hem.
De geroutineerde en doorgewinterde danser werkt hard aan zijn eigen dansgezelschap. Dit, wil hij ook in Suriname doen, om zodoende de interactie met zijn geboorteland te behouden. Hij merkt echter op dat er op professioneel vlak geen danscultuur is in Suriname. Sedrig hoopt dat hij zijn kunsten kan overdragen aan de volgende generatie in Suriname.
Sedrig is bezig de Surinaamse cultuur te leren kennen. “Het doet veel met mij. Het groen van het land en de jongeren inspireren mij.” Toch wil hij de danscultuur van Suriname en Nederland niet met elkaar vergelijken. “Elk land heeft zijn eigen kracht. Suriname is een andere realiteit dan Amsterdam. In Nederland heb je een danscultuur en theater. In Suriname zie je meer theater, kleinkunst en traditionele dans. Het is op een andere gradatie,” zegt hij.
De dansdocent is in Suriname om een korte film in elkaar te zetten over wat het land hem de afgelopen jaren heeft gegeven.