Misi Keti Koti 2024, Chegilcia Mook, reist naar Nederland
Chegilcia Mook, Misi Keti Koti 2024, bezocht vandaag het directoraat Cultuur om hen te bedanken voor hun inzet, waardoor haar reis naar Nederland mogelijk is gemaakt.
Tijdens de tweede editie van de ‘Aria Singi Bakadina’ in de Rust en Vrede Kerk sprak Clifton Braam, voorzitter van de Vereniging van Afleggers, over het belang van het aflegwerk en de noodzaak om dit dichter bij de gemeenschap te brengen. Volgens Braam was er vroeger weinig kennis over de werkzaamheden van afleggers. “Dinari dat’ a gemeenschap ab’ someni informatie daarover,” zei hij. “Vroeger vroeg men zich altijd af: wat doen ze precies?”
De vereniging heeft als doel het werk van afleggers uit de taboesfeer en de donkere sfeer te halen. Braam waarschuwde echter voor de gevaren van deze openheid. “Wanneer we zeggen dat we het dichter bij de gemeenschap willen brengen, bedoelen we niet dat alles op sociale media moet worden gedeeld,” benadrukte hij. Hij maakt zich zorgen dat met name jongeren dit anders zullen interpreteren. “Men gaat elke dag op Facebook willen gaan om aan te geven waarmee men bezig is. Dat is niet wat we bedoelen.”
Braam roept afleggers op om zorgvuldig na te denken over wat wel en niet op sociale media gedeeld moet worden. “We moeten de gemeenschap informeren over a bigi wroko san we du. Over a wroko fu Masra Gado san we du,” aldus Braam. Hij vergelijkt het werk van afleggers met dat van een specialist, die ook niet zomaar alles op sociale media deelt. Daarom verzocht hij de vereniging om kaders te stellen voor wat wel en niet op sociale media mag worden gedeeld.
Braam benadrukte dat het afleggerswerk een mooi vak is, maar waarschuwde dat door ondoordacht gebruik van sociale media, de waardigheid ervan verloren kan gaan. “We krijgen geluiden te horen dat onze eigen mensen soms te ver willen gaan, waardoor het mooie werk dat we doen op een gegeven moment op straat ligt,” zei hij. “Het mooie van ons vak is dat het wordt gezien als speciaal, als iets waardevols. Maar wanneer het als gewoon wordt gezien, worden afleggers ook gezien als wan gewone sma.”
Tot slot herinnerde Braam zijn collega’s eraan dat afleggers niet alleen vakmensen zijn, maar ook deel uitmaken van een cultureel erfgoed dat met respect moet worden behandeld. Het geheel was te volgen via Dunlops live stream.