Een familieruzie over de nalatenschap van de familie Del Prado is in volle gang. Danielle del Prado, die sinds 1982 in de Verenigde Staten woont, beschuldigt haar broer van financiële misleiding en oneerlijke verdeling van familiegoederen, waaronder het ouderlijk huis aan de Herman Sno Straat in Suriname.
Erfeniskwestie
Volgens Danielle trouwden hun ouders, Frank A. del Prado en Letitia H. del Prado, op 8 oktober 1953 buiten gemeenschap van goederen. Na het overlijden van hun vader in 2014 zou de nalatenschap volgens haar eerlijk verdeeld moeten worden tussen hun moeder en de twee kinderen. Echter beweert Daniele dat de broer in een e-mail van augustus 2019 stelde dat hun moeder 4/6 van het huis erfde, en dat de overige 2/6 gedeeld werden tussen hem en Danielle. Naar zeggen van Danielle geldt dit volgens Surinaamse wetgeving als hun ouders in gemeenschap van goederen waren gehuwd, volgens de zus komt dit niet in de documenten tot uiting.
Financiële onduidelijkheden
In 2016 zou moeder Letitia $50.000 hebben geschonken aan Danielle voor de aankoop van een truck, terwijl de broer haar geld, bij een verzekeringsmaatschappij, ter waarde van $50.000 kreeg. Echter zegt Danielle dat ze slechts $25.536 ontving en vroeg zich pas later af waarom het volledige bedrag nooit werd overgemaakt. Daarnaast stelde hun moeder dat zij nooit haar geld die ze bij een verzekeringsmaatschappij had liggen, had opgenomen, terwijl de broer beweerde dat het in augustus 2019 was geïnd en grotendeels verdwenen was.
Ook blijft een bedrag van $350.000 uit de verkoop van een familiebezit in 2011 volgens Danielle een punt van discussie. De broer ontving dit geld namens de familie, maar slechts $20.000 werd naar hun vader gestuurd. De rest is onduidelijk beweert Danielle.
Volmacht en erfpachtkwestie
Danielle vertelt dat haar broer in 2019 aan haar heeft gevraagd om een volmacht te tekenen om het erfpachtrecht van het ouderlijk huis te verlengen, met als reden dat hun moeder daar tot haar dood mocht blijven wonen. Danielle geeft aan dat zij weinig kennis had van Surinaamse wetgeving en haar broer vertrouwde, ze tekende de volmacht zonder verder onderzoek. Later ontdekte zij dat zij geen inzicht had in de documenten die haar broer op haar naam had getekend.
Beschuldigingen
De zus beweert dat uit latere gesprekken met de echtgenoot van de broer, bleek dat sinds 2015 een lijst met uitgaven werd bijgehouden voor de zorg van hun moeder. Danielle noemt het opmerkelijk dat er vanaf augustus 2020 huurinkomsten van het bovenhuis waren (500+ euro per maand), maar deze werden niet in de financiële overzichten verwerkt. Daarnaast zou hun moeder volgens de broer geen geld meer hebben, terwijl zij in verschillende videoboodschappen aangaf dat ze nooit haar spaartegoeden had opgenomen.
Familieconflict
Danielle zegt dat de communicatie tussen haar en de broer de afgelopen jaren is verslechterd, mede door tegenstrijdige verklaringen en onduidelijke financiële transacties. Danielle geeft aan dat haar broer in november 2021 na aandringen toegaf dat er een bedrag van $50.000 “gevonden” was, maar verdere uitleg bleef uit.
De redactie heeft contact opgenomen met de broer in kwestie. Hij verwees naar zijn raadsvrouw, die vervolgens contact heeft opgenomen met De Snelle Pen. De advocaat weerspreekt de beschuldigingen aan het adres van haar cliënt. Later heeft de broer zelf contact opgenomen en aangegeven dat hij zijn kant van het verhaal wil delen. Hij benadrukte echter dat hij dit eerst op schrift wil stellen, voorzien van bewijsmateriaal, en dat zijn raadsvrouw het document eerst zal beoordelen. Zodra hij zijn deel van het verhaal heeft gedeeld, zal ook dat worden gepubliceerd.
*Disclaimer:
De Snelle Pen richt zich op de zachte kant van de journalistiek: human-interestverhalen. Wij laten ons niet lenen voor roddels of laster, maar focussen uitsluitend op de feiten uit onze eigen interviews. Onze human-interestverhalen kunnen onder andere gaan over maatschappelijke misstanden, familiedrama’s, burenruzies of langlopende conflicten. Human-interest stories zijn journalistieke verhalen die zich richten op de menselijke kant van het nieuws. Ze belichten persoonlijke ervaringen, emoties en sociale kwesties, waardoor lezers zich betrokken voelen bij de hoofdpersonen.