Gina Zaalman: “Mijn oor suist nog steeds van de klap”
Gina Zaalman die gisteren heeft deelgenomen aan het Inheems protest rondom het Onafhankelijkheidsplein, hoort haar oor nog steeds suizen van de klap, die ze in het zijvlak van haar gelaat kreeg van een politie-inspecteur. “Het is een harde klap geweest, mijn gezicht was rood aan de ene kant,” beschrijft ze het handelen aan De Snelle Pen. Zij is naar de SEH geweest en kreeg pijnstillers mee. “Als de inspecteur beweert dat ik in zijn gezicht heb gespuugd laat hij dat bewijzen. Hij liegt!!!”, daagt Gina de functionaris uit.
De vrouw zegt dat ze slechts is opgekomen voor de rechten van Inheemsen. “Waarom heeft de politie zo gehandeld, terwijl ze mij moet beschermen. Op mijn recht ben ik mishandeld. De inspecteur mag niet aan mijn lijf komen,” bijt de Inheemse achteraf van zich af.
We worden een worst voorgehouden door de ene na de andere regering. Guilliano Zaalman
De vrouw vindt niet dat ze provocerend bezig is geweest. “Hij heeft tegen mijn keel gedrukt.” Zaalman zal juridische stappen ondernemen en zal de desbetreffende inspecteur aanklagen bij de afdeling OPZ van het Korps Politie Suriname. Gina vertelt dat ze gister in het geweer kwam, toen bleek dat vakbondsleider Michael Sallons, die op eigen houtje daar was, door de politie werd geduwd. “De agent heeft mij geduwd. Bij het duwen heeft hij mij geklapt. Ik heb hem terug geduwd naar achteren zodat hij niet verder op mij kon afkomen,” zegt de vrouw die nog steeds pijn heeft aan haar oor.
Haar broer, Guilliano Zaalman tevens voorzitter van het Inheems Platform Esav vult aan en zegt dat ze het handelen van de politie niet zo zullen laten. “Het is schandelijk dat een politie-inspecteur een vrouw slaat. Ik vind het een dieptepunt in Suriname dat er geweld is gebruikt tegen een Inheemse vrouw. De politie heeft de ziel van de Inheemsen geraakt. Als het vroeger was dan zouden we volgens de kosmische wet handelen,” spreekt de Esav voorzitter verbitterd. Hij is ook kapitein van het dorp Maho. Zaalman is van oordeel dat de Inheemsen op 25 november 1975 onrecht is aangedaan. “We zijn niet gekend in de grondwet. We worden een worst voorgehouden door de ene na de andere regering. Suriname zal het nooit vooruit komen zonder Inheemsen. De spirituele wereld zal nooit toelaten dat ons volk wordt onderdrukt,” treurt hij.