Gymleerkracht helpt behoeftige maagjes vullen
Het hart van Chanell Bottse huilt, want het valt haar op dat er leerlingen zonder brood op school verschijnen. “Er kwamen kinderen naar me toe die me om brood vroegen, maar ik had het toen niet om aan ze te geven,” ontvouwt de gymleraar het idee achter het broodproject dat ze uitvoert. Toen ze dit leed niet langer kon aanzien, startte ze op 11 januari met een broodproject, voor de vijftig meest behoeftige leerlingen van een school in Paramaribo-Zuid. Het project financierde ze uit eigen middelen, maar ze kreeg naderhand steun. Het merendeel komt uit de privé zak van Chanell, de voormalige tienermoeder, heeft zich nu opgeworpen tot een voorbeeldige leerkracht.
Brooddag
De leerlingen genieten elke woensdag van een goed belegd broodje, drank en een stukje fruit. Chanell hoopt dat leerkrachten op andere scholen ook het eigen initiatief nemen om behoeftige kinderen te ondersteunen. “Kinderen vragen niet om geboren te worden.”
Ik zou graag meer leerlingen willen helpen.Chanell Bottse
De leerkracht heeft gemerkt dat de uitvoering van dit project, haar dichter tot haar leerlingen heeft gebracht. Daarnaast merkt ze dat er veel meer ondersteuning loskomt. De kinderen verheugen zich enorm op de brooddag. “Ik kan het niet elke dag uitvoeren, omdat ik de broden in mijn eentje moet beleggen. Ik koop brood vers van de bakker en maak het beleg op de zelfde dag klaar.”
Behoeftige leerlingen
Het brood wordt gegeven aan een vaste groep leerlingen die in kaart is gebracht door leerkrachten, die hebben gekeken naar hun omstandigheden. De leerkracht zou graag maximaal twee tot drie dagen per week brood willen geven, zonder om in gedrang te komen met de gymlessen. Chanell vindt het erg om hongerige kinderen te zien. “Ik ben tienermoeder geweest, maar ik heb hard gewerkt om te komen op de plek waar ik nu ben.” Zolang Chanell aan de school verbonden is wel ze het project uitvoeren. De uitvoering is voor de komende vier maanden gegarandeerd.
Bij de 28-jarige bestond al enige tijd de behoefte om een sociaal project uit te voeren. Nadat ze het met twee nichten had besproken, kwam ze tot de uitvoering. “Je hebt niet altijd mensen nodig als je iets wil doen. Op de maandag tot vrijdag ben ik leerkracht.” Op de zaterdag is ze te vinden in een sappenfabriek of ze geeft ondersteuning tijdens evenementen. De reserve middelen drop ze in het sociaal project. “Geef nooit op! Ik kan het niet, bestaat niet. Je kan alles bereiken, zolang je ernaar werkt,” bemoedigt ze vrouwen met kinderen.