Renzo Tjon-A-Joe benoemd tot brand & marketing ambassadeur van KNZB
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft Renzo Tjon-A-Joe (29) aangesteld als hun nieuwe brand & marketing ambassadeur.
De voormalig Surinaamse topzwemmer, Renzo Tjon A Joe, heeft tongen losgemaakt, nadat hij trots z’n Nederlands paspoort heeft getoond. Hij woont ruim twee jaar in het buitenland en is 2020 gevraagd om onder de Nederlandse vlag uit te komen. De Olympische zwemmer heeft er niet twee keer over nagedacht. Het eerste verzoek om in aanmerking te komen voor de Nederlandse nationaliteit is vorig jaar afgewezen. Samen met z’n advocaat en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is hij de strijd om in aanmerking te komen voor het Nederlanderschap aangegaan. In een interview met De Snelle Pen zegt hij het volgende:
Hoe gaat u om met de kritiek, nadat uw Nederlandse paspoort hebt getoond op social media?
“Voor mij maakt het niet zoveel uit. Ik vind het heerlijk en is voor mij een beetje entertainment om te lezen. Ik ben altijd een individu geweest die enorm veel energie put uit kritiek. Ik heb een grotere visie met betrekking tot wat ik wil in m’n sportcarrière. Ik hoop dat er verandering zal optreden binnen het huidig Surinaams sportstructuur. Als het echt zal gebeuren is het punt twee, want met de huidige beleidmakers weet je het niet.”
I have a chip on my shoulderRenzo Tjon A Joe
Wat is de bedoeling geweest om uw paspoort te tonen met daaronder de zinsnede: Un kan tak’ san un’ wani?
“Ik ben heel blij dat ik m’n paspoort heb, omdat het vorig jaar was afgewezen. Toen heeft een groot deel van Suriname me ook op de brandstapel gegooid. Er is geen bedoeling achter het tonen van m’n paspoort. Ik had enigszins een idee hoe Suriname daarop zou reageren. Ik ben blij dat ik het paspoort heb en dat heb ik getoond.”
Ziet u neer op Suriname daar u over de Nederlandse nationaliteit beschikt?
“In vergelijking met heel veel Surinamers, hou ik van m’n geboorteland; laat dat duidelijk zijn. Ik heb een groot deel van m’n jeugd onder de Surinaamse vlag gezwommen en ik heb toen schulden moeten maken om topprestaties te leveren. Ik ben door de Surinaamse overheid in de steek gelaten. Tijdens de CORONA-periode kreeg ik van de KNZB te horen dat ze me in hun team willen. Het betekende voor mij een kans op een tweede leven. Door Surinaamse beleidsmakers ben ik op vele manieren uitgekotst. Het heeft me gevormd tot wie ik vandaag aan de dag ben. I have a chip on my shoulder. Ik heb iets te bewijzen en wil het duidelijk maken aan iedereen, vooral aan zij die ervoor gekozen hebben me te ondersteunen in het proces.”
U geeft aan dat u van Suriname houdt. Waarom kiest u er toch voor om onder de Nederlandse vlag uit te komen?
‘M’n volgende fase is om met Nederland de wereld te veroveren. Nederland geeft mij de opportunity om het talent volledig te mogen realiseren. In Suriname hebben we een kromme mentaliteit: of voor ons of niemand. Men kan niet zeggen dat ik het niet geprobeerd heb. Ik ben langer dan tien jaren de beste zwemmer in Suriname geweest. Ik heb liefde voor m’n land, maar ik heb meer liefde voor mezelf. Hoe kan ik houden van m’n land als m’n land niet van mij houdt? Ik kies voor een beter leven en kies voor mezelf. Ik ga me nu bezighouden met een andere fase in m’n leven. Ik hoop tijdens dat proces om zoveel als mogelijk Surinamers te inspireren.”
Waaruit blijkt uw liefde voor Suriname?
“In Suriname was ik altijd sociaal, waar ik terug kan geven doe ik dat. Ik ben een topsporter en geen politicus. M’n job is om te winnen en te presteren. Daar ligt mijn liefde nu.”
Wat zegt u aan en de Surinaamse overheid op het gebied van sport?
“Ik heb niets meer aan ze te vertellen. Ik laat dat aan de samenleving over. De Surinaamse gemeenschap volgt mij vanaf m’n jeugd, want ik heb altijd m’n struggles gedeeld. Toen ik beleidsmakers vertelde dat ik naar Nederland ging of zou vertrekken en dat Nederland wil dat ik voor ze uitkwam, boeide het ze niet. Suriname heeft slechts een formatieve rol gespeeld in m’n top sportcarrière. Ik heb alles grotendeels alleen gedaan met sponsoring. De overheid heeft sinds 2018 geen sportsubsidie voor me overgemaakt. Met als zwak excuse dat de financiële verantwoording niet gedaan was. Het was kiezen of delen.
“Welke bijdrage heeft de Surinaamse Zwembond geleverd tot aan het punt waar u nu bent?
“De Surinaamse Zwembond heeft niets bijgedragen, integendeel ben ik tegengewerkt. Ze hebben langer dan een jaar geweigerd een brief van geen bezwaar te geven aan KNZB. Het boeide de overheid niet, ze waren met zichzelf bezig. Ik heb het helemaal zelf gedaan met m’n advocaat en de KNZB. Sport is geen prioriteit voor Suriname. Het is schandalig dat de Surinaamse overheid het handjevol Olympische atleten die er zijn niet kan ondersteunen.”