Jurgen ‘Jur’ Geffrey, die terecht staat voor de moord op zijn vriendin Rubia Egers beweert ten onrechte veroordeeld te zijn en vecht voor de heropening van zijn zaak. Hij stelt vanuit een Nederlandse strafinrichting aan een familielid dat onregelmatigheden en weggelaten informatie in het conceptrapport hebben geleid tot een onjuist oordeel van de rechter. Op 24 januari 2023 bracht hij Rubia vijftig messteken toe. Hij beweert dat hij op dat moment niet bij bewustzijn was.
Niets
“Ik ben een man met gezond verstand. Als ik iets had willen doen, had ik het gedaan,” zegt hij vastberaden. Volgens de man was hij ten tijde van de vermeende handeling ontoerekeningsvatbaar, iets dat niet goed is meegenomen in de uiteindelijke rapportage. Met die gegevens zou hij dan in aanmerking komen voor Ter beschikking Stelling (TBS)
Jur legt uit dat hij naar een neuropsycholoog werd gestuurd voor onderzoek. In het conceptrapport zou volgens hem staan dat hij zonder tekenen van een psychose ging slapen, maar dat hij in zijn slaap psychotisch werd. Hij stelt dat dit onderdeel van het rapport is weggelaten en nooit aan de rechter is gepresenteerd.
Recht
“Elke gedetineerde heeft recht op inzage in het conceptrapport. Maar dit deel is weggehaald en zonder bespreking naar de rechter gestuurd,” aldus Jur. De rechter oordeelde echter op basis van het rapport dat hij tijdens de handeling niet psychotisch was. “Daarom ben ik veroordeeld,” zegt hij gefrustreerd.
Jur benadrukt dat hij zichzelf niet was op het moment van het incident. “Toen ik bijkwam, stond ik op straat met blote voeten. Ik had geen controle over mijn daden.” Hij stelt dat deze details cruciaal zijn voor een eerlijke beoordeling en wil dat de zaak wordt heropend om de onregelmatigheden in het rapport te onderzoeken.
We monitor Every second
Geestestoestand
Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft onderzoek gedaan naar de geestestoestand van Jurgen. Daarbij werd rekening gehouden met zijn Surinaamse achtergrond en het traditionele winti-geloof. Volgens de deskundigen kan het overmatige alcoholgebruik geleid hebben tot geheugenverlies, al is compleet geheugenverlies volgens hen zeer zeldzaam.
De deskundigen stellen vast dat G. meerdere persoonlijkheidsproblemen heeft, wat hem verminderd toerekeningsvatbaar maakt. Er is echter geen sprake van een ernstige stoornis die tbs met dwangverpleging rechtvaardigt.