Nederlandse historicus koestert liefde voor binnenstad en regenwoud
De Nederlandse historicus, Eric Kastelein, raakte verslingerd aan Suriname. In 2010 was hij op verkenningsreis in het land. De verkenning was onderdeel van de start van een onderzoek naar de geschiedenis van de herinneringsmonumenten in Suriname. Daaronder vallen standbeelden, borstbeelden en gedenktekens. “Ik was gelijk verkocht. Ik vind het een prachtig land. De prachtige binnenstad en het gemak van de taal trekken mij aan. Ook raakte ik gefascineerd door het prachtige regenwoud en de etnische groepen,” vertelt de geschiedschrijver.
Er was niets vastgelegd over het herinneringserfgoed.Eric Kastelein
Kastelein heeft het herinneringserfgoed van Suriname vastgelegd in een boekwerk. De eerste druk is al uitverkocht. Hij werkt aan de samenstelling van de tweede druk, die zeven nieuwe verhalen erbij heeft. Ook zijn de bestaande verhalen bijgewerkt met informatie van nazaten.
Tijdens zijn studie, Geschiedenis, leerde hij over Suriname. In 2015 kwam de historicus erachter dat er veel is geschreven over het literair- en het gebouwd erfgoed, maar er was nergens iets vastgelegd over het herinneringserfgoed. Dit bracht hem in contact met Steven Fokké van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, Johan Roozer van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur en Laddy van Putten van het Surinaams Museum. Intussen heeft Kastelein het land acht keren aangedaan. Hij zegt dat hij de personen waarvan een monument is gemaakt uit de vergetelheid wil halen, omdat ze voor Suriname als Nederland veel hebben betekend.
In het boek staan 118 verhalen verwerkt in verschillende hoofdstukken. Van het Koningshuis, religie tot het slavernijverleden. De tweede druk wordt onder andere mogelijk gemaakt door De Surinaamsche Bank. “Ik heb genoten om het boek samenstellen. Ik ben met verschillende personen in contact gekomen,” blikt hij terug in gesprek met De Snelle Pen. Het ministerie van Minowc onder wie het herinneringserfgoed valt, heeft nog niet gereageerd op het aanbod om enkele exemplaren aan te schaffen. Kastelein wil uit zijn boekwerk een lesbrief samenstellen voor de schoolgaande jeugd in Suriname. De eerste druk is overhandigd aan de Surinaamse ambassadeur in Nederland Rajendre Khargi. De ambassadeur zal voor de tweede druk het voorwoord schrijven. In mei is het boek te vinden in boekhandel Vaco.