Nita Ramcharan wijst politici en journalisten op ethisch gedrag
Tijdens de discussieavond van de Nationale Partij Suriname (NPS) vrijdagvond, sprak Nita Ramcharan over de spanningen in de politiek en de impact daarvan op de samenleving. “Ik ben blij dat we een arts hier hebben, want de presentatie kan hoge bloeddruk geven,” begon zij haar inleiding. De avond stond in het teken van moraal en ethiek in de politiek, met scherpe kritiek op corruptie en machtsmisbruik. Tijdens haar presentatie toonde Ramcharan verschillende publicaties van online media outlets en kranten waarin politieke gebeurtenissen werden belicht die vragen oproepen.
Goud en campagnes
Een van de opvallende onderwerpen was het delven van goud en de verkoop daarvan door vicepresident Ronnie Brunswijk. Volgens de spreker wordt het goud ingewisseld om de verkiezingscampagne van de Abop te financieren. Ramcharan verwees in dit verband naar de grote hoeveelheid goud die werd aangetroffen in het huis van een drugscrimineel, waarbij Brunswijk verklaarde dat het goud van hem was. Daarnaast haalde zij de rol aan van een speciale commissie uit Nederland, die toezicht houdt op dergelijke kwesties.
Familieverstrengeling
Ramcharan noemde diverse voorbeelden van familieleden van politici die in hoge functies zijn benoemd. “De zonen en dochters van Brunswijk, de vrouw van Somohardjo, de dochter van de president… het blijft doorgaan,” zei zij.
Ongeloofwaardige politici
De betrouwbaarheid van politici werd hevig betwist. Casus Sergio Akiemboto werd aangehaald: “Hij trad terug, maar na de verkiezingen kwam hij terug als vervangend voorzitter,” aldus de spreker. Ook de wisselende coalities kwamen aan bod. “Hoe betrouwbaar zijn politici als ze vandaag samenwerken en morgen uit elkaar gaan?” vroeg Ramcharan retorisch.
Persvrijheid en gedragscodes
De rol van de pers in de democratie kreeg eveneens aandacht. Er werd gewezen op spanningen tussen politici en journalisten. “De pers moet onafhankelijk en onpartijdig zijn, vooral tijdens verkiezingen. Maar daar schort veel aan,” benadrukte Ramcharan. Ze riep op tot een betere bescherming van de persvrijheid en stelde dat gedragscodes voor politici noodzakelijk zijn.
Social Media en Jongeren
Met 170 dagen te gaan tot de verkiezingen speelt social media een cruciale rol. “43.199 jongeren stemmen voor het eerst. Wie niet op social media zit, kan zestien zetels verliezen,” werd gesteld. Politici werden aangespoord meer in te spelen op de belangen van jongeren en andere kiezersgroepen. De oproep aan politici was duidelijk: stel het belang van het volk centraal en werk aan transparantie en betrouwbaarheid.