‘Oker, watermeloen en suikerriet hebben invloed op vrouwelijk geslachtsdeel na bevalling’
Traditionele overtuigingen en gewoonten rondom voeding en verzorging na de bevalling, verschillen per cultuur en per gemeenschap. Bij marrontradities horen specifieke regels over wat een vrouw wel en niet mag eten tijdens de kraamtijd, zoals het vermijden van bepaalde vruchten en gerechten zoals ananas, suikerriet, watermeloen, en oker. Er wordt geloofd dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals klachten als een waterige geslachtdeel.
Voedingsmiddelen
Na de bevalling zijn er volgens traditionele marronovertuigingen bepaalde voedingsmiddelen die vrouwen niet mogen eten. Zo mogen ze geen suikerriet of okersoep eten, vooral als ze nog vloeien, omdat het bloed dan slijmerig kan zijn. Ook wordt afgeraden om suikerriet en ananas te eten in deze periode. “Watermeloen mag wel gegeten worden, maar ananas niet, omdat ik heb geleerd dat dit invloed heeft op het lichaam van de vrouw, vooral vlak na de bevalling,” zegt Sawani Asekende (60 ).
Het eten van de verboden voedingsmiddelen zorgt voor een nare geur bij de vaginaIna
Tradities
Deze tradities, die door de voorouders zijn doorgegeven, maakt dat Marrons denken dat het ziekten bij het kind kan veroorzaken. “Pas als de baby groter is en de vrouw klaar is met de periode van “faya watra” (reiniging na de bevalling), mag ze deze voedingsmiddelen weer eten. Het niet volgen van deze regels kan volgens de traditie leiden tot verschillende klachten, zoals een nare geur bij de vagina,” ontvouwt Ina Willems (66).
Regels
Volgens Roselina Willems, een ervaringsdeskundige, is het belangrijk om de regels te volgen. Ze vertelt dat haar moeder haar nooit ananas gaf om te eten, maar benadrukt dat tradities door de voorouders zorgvuldig zijn doorgegeven. “Als vrouwen zich niet aan deze regels houden, kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen, zoals een zwakke buik. Sommige vrouwen krijgen veel kinderen en je zou niet kunnen zien dat ze zoveel kinderen hebben gehad, omdat ze de tradities volgen en daarmee hun gezondheid behouden. Het is belangrijk om de richtlijnen zoals “faya watra” en het drinken van bittere dranken te respecteren. Ouders proberen hun kinderen goed op te voeden, maar de jongere generatie is soms koppig en houdt zich minder aan deze regels. Toch geloven velen dat het naleven van deze tradities bescherming biedt voor de gesteldheid toekomst.” zegt Ina tot besluit.