Psycholoog biedt gratis geestelijke zorg: ‘Suriname een tikkende mentale tijdbom die op ontploffen staat’
In onze samenleving blijft psychologische hulp helaas een taboe. Veel mensen durven geen hulp te zoeken vanwege de heersende stigma’s of omdat ze het zich financieel niet kunnen permitteren. Hierdoor blijven problemen onopgelost, met alle gevolgen van dien. Ze zegt dat er in de samenleving een aantal mentale tijdbommen rondlopen gezien de recente gebeurtenissen. “De realiteit is dat mentale klachten niet vanzelf verdwijnen – ze stapelen zich op en kunnen uiteindelijk leiden tot fysieke problemen zoals verhoogde bloeddruk, diabetes of zelfs ernstige hart- en nierproblemen,” waarschuwt psycholoog Padma Behari van Pratyesh Mentale Zorg in een interview met De Snelle Pen. Behari biedt gratis psychologische hulp aan voor zij die het niet kunnen betalen.
Vastlopen
Wat ik in de praktijk heb gemerkt, is dat mensen vaak vastlopen en vervolgens advies zoeken bij familie, vrienden, Google of religieuze leiders. Dit leidt vaak tot tegenstrijdige adviezen, wat de verwarring en frustratie alleen maar vergroot. In veel gevallen hebben mensen echter slechts één goed gesprek nodig om de juiste richting te vinden. Daarom bied ik gratis mentale hulp aan voor degenen die dat echt nodig hebben. Mijn doel is om de drempel naar psychologische zorg te verlagen en te laten zien dat een psycholoog geen enge, afstandelijke figuur is, maar juist een flexibele en empathische professional die kan helpen.
Toegankelijk
Tijdens een sessie van Behari op Internationale Vrouwendag in Para ontdekte een groep deelnemers dat psychologen heel toegankelijk en begripvol zijn. “Dit is precies de bewustwording die ik wil creëren. We moeten af van het idee dat mentale hulp slechts voor bepaalde groepen is. Iedereen, ongeacht achtergrond of opleidingsniveau, kan op een moment in het leven baat hebben bij psychologische ondersteuning,’ aldus Bihari.
Ze stelt verder dat huisartsen vaak te snel slaapmiddelen of andere medicatie voorschrijven in plaats van mensen eerst door te verwijzen naar een psycholoog. Dit zorgt ervoor dat sommigen jarenlang afhankelijk blijven van medicatie, zonder de onderliggende problemen echt aan te pakken. Waarom moet iemand twee jaar lang pillen slikken voor een burn-out, terwijl gerichte psychologische hulp de kern van het probleem veel sneller kan aanpakken?
Ook binnen de gemeenschap zelf moeten we mentale gezondheid serieuzer nemen. “We geven vaak prioriteit aan sociale verplichtingen, zoals uit eten gaan of materiële zaken, terwijl we onze eigen mentale welzijn op de achtergrond schuiven. Maar hoe langer we mentale klachten negeren, hoe groter de gevolgen – niet alleen voor het individu, maar ook voor familie, vrienden en de samenleving als geheel,” waarschuwt de specialist.
Aanpak
“Ik blijf pleiten voor een duurzame en effectieve aanpak van mentale zorg. Dit kan alleen als we mentale gezondheid even belangrijk maken als fysieke gezondheid en als de overheid structurele oplossingen biedt in plaats van ad-hoc maatregelen. We moeten het stigma rondom psychologische hulp doorbreken en zorgen dat meer mensen op tijd de juiste hulp krijgen.”
Laten we samen mentale zorg toegankelijk en bespreekbaar maken. Het begint bij bewustwording en de bereidheid om mentale gezondheid als prioriteit te zien – voor onszelf en voor elkaar.