Savira R.: Van jeugddelinquent naar ambitieuze ondernemer-een verhaal uit Voor altijd gevlekt
Op twaalfjarige leeftijd belandde Savira R. in detentie. Tweeënhalf jaar moest ze uitzitten, en tijdens die periode kreeg ze het hartverscheurende nieuws dat haar vader – de man die haar had grootgebracht – was overleden. “Ik had niemand. Het heeft me vijf jaar gekost om uit die dip te komen en mijn leven weer op de rails te krijgen,” vertelt ze aan De Snelle Pen.
Vandaag de dag is Savira 21 en bouwt ze aan haar eigen toekomst. Ze zet haar eigen salon op, waar ze gespecialiseerd is in het aanbrengen van wimpers en het installeren van pruiken. Haar verhaal delen kwam eerder dan verwacht. “Ik dacht dat ik dit pas rond mijn 25e of 30e zou doen, maar ik voel me opgelucht nu ik het heb verteld.”
Haar verhaal is één van de zes indrukwekkende getuigenissen in de documentaire Voor altijd gevlekt, die maandagavond in besloten kring in Assuria Event Center in première ging. De documentaire belicht de harde realiteit van jonge gedetineerden en hun strijd voor een tweede kans.
Schokkende omstandigheden
Savira schetst een schrijnend beeld van de jeugdopvang in Opa Doeli. Ze vertelt over smerige leefomstandigheden, harde en oude broden, en maaltijden waarin water de boventoon voert. Wie geen eigen beleg of suiker heeft, moet zich tevreden stellen met droog brood en hard water. Ook na overplaatsing verbeterde de situatie nauwelijks.
Re-integratie en herstel
De documentaire is een initiatief van Xergio ‘Donavey’ Caffe en werd ondersteund door Audiodata Klas, zelf een ex-gedetineerde, en Romano Meriba. De makers kozen er bewust voor om de strafbare feiten van de geïnterviewden niet te belichten. “Ze hebben hun straf uitgezeten. Nu gaat het om hun toekomst,” luidt het statement.
Aan het einde van de vertoning werden de ex-gedetineerden geëerd met een plaquette. Voor altijd gevlekt is meer dan een documentaire; het is een oproep tot re-integratie en een humane behandeling in detentie. De makers hopen met deze productie het stigma rond ex-gedetineerden te doorbreken en hen een eerlijke kans te geven op een nieuw begin.