Emotionele herdenking gevallen politieagenten
De herdenkingsceremonie ter nagedachtenis aan politieagenten die tijdens de uitoefening van hun plicht zijn omgekomen heeft vandaag plaatsgevonden.
Tijdens een bijzondere herdenkingsceremonie voor politieagenten die in de dienst zijn omgekomen, heeft Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, zijn zorgen geuit over de veiligheid en erkenning van politiepersoneel. De ceremonie werd bijgewoond door onder meer korpsleiding, politiefunctionarissen, vertegenwoordiger van de PG en een vertegenwoordiger van de minister van Justitie en Politie.
In zijn toespraak benadrukte Atompai de risico’s die politieagenten dagelijks lopen en de structurele tekortkomingen binnen het korps. Hij verwees naar het gebrek aan beschermingsmiddelen, zoals kogelwerende vesten, vooral bij operaties in het binnenland.
Wanneer de Regionale Bijstandsteam (RBT) naar het binnenland moet, is er niet eens een vest voor hen.Poetini Atompai
Volgens de voorzitter is er geen garantie op veiligheid, ondanks de inspanningen van het korps. Hij haalde het voorbeeld aan van de overleden politieagent Joshua Mordjo, die veertien jaar geleden samen met hem in opleiding was.
“Atompai stelde dat de situatie schrijnend is. ‘Wanneer de Regionale Bijstandsteam (RBT) naar het binnenland moet, is er niet eens een vest voor hen. De agenten weigeren zonder bescherming te gaan, en terecht. Hoe kunnen we veiligheid garanderen als er geen basisvoorzieningen zijn?’”
Daarnaast sprak de bondvoorzitter over de druk die agenten ervaren. Hij verwees naar de protesten in 2023, waarbij agenten zonder helm en adequate bescherming moesten optreden tegen demonstranten. Hij bekritiseerde het feit dat agenten vaak onder druk worden gezet om gevaarlijke opdrachten uit te voeren zonder voldoende middelen en bescherming.
Ook de situatie van gepensioneerde agenten kwam aan bod. Atompai sprak zijn dankbaarheid uit naar de oud-politiemensen die hem veertien jaar geleden begeleidden en opleidden, maar betreurde het feit dat er weinig wordt gedaan voor hun welzijn na hun diensttijd. “Deze mensen hebben hun leven gewijd aan de veiligheid van het land, maar krijgen nauwelijks erkenning of steun,” aldus Atompai.
De voorzitter riep de autoriteiten op om serieuze maatregelen te treffen ter verbetering van de werkomstandigheden en het welzijn van politieagenten, zowel actief als gepensioneerd. Hij benadrukte dat zonder doeltreffend beleid en investeringen in de veiligheid van het korps, de risico’s alleen maar zullen toenemen.