Johan Misiedjan: ‘Op mijn 15e kraakte ik een bouwvallige woning’
Het leven van ‘Latin King’ Johan Misiedjan verliep niet over rozen. De hobbels en obstakels op zijn pad naar succes waren niet eenvoudig.
De familie Kruiner besloot tientallen jaren geleden met de verkoop van ‘djinja biri’ onder de Centrale Markt van start te gaan. Het was een familie business waarmee haast elke familielid zich bezighield. Wie de Centrale Markt aan de Waterkant bezocht, zag mensen vroeger geduldig in de rij staan om gemberbier te kopen. Toen werd het per drinkglas verkocht. De nu 50-jarige, Vernon Smith, mocht als jongen meehelpen om de glazen te wassen. De gemberverkoop houdt hij nu met z’n zoon staande.
M’n pleegmoeder was een winti kenner, maar had geen ‘kleine mannetjes’Vernon Smith
Het succes van deze familie heeft jarenlang boze tongen op zich afgeroepen. In de samenleving deed de ronde dat de Kruiners met ‘kleine mannetjes’ verkopen, vandaar dat hun waar grif werd verkocht. Sophie Kruiner ging verder met de verkoop van gemberbier, nadat zij van haar grootouders had overgenomen. Helaas overleed zij in 1992 aan de gevolgen van diabetes. Haar pleegzoon, Vernon, die ze veertig jaar geleden in huis nam, gaat nu verder met de verkoop. Het verhaal over de ‘kleine mannetjes’ verwijst hij in gesprek met De Snelle Pen naar het rijk der fabelen. “De mensen vertellen nonsens. M’n pleegmoeder was een vrouw die de Afro-Surinaamse cultuur enorm waardeerde en droeg haar cultuur als zodanig uit. Het zijn mensen met mijn kleur die niets te doen hebben die de verhalen fabriceren. Zo zitten we in elkaar, om af te breken. Wie komt vooruit in dit land?”, hekelt de verkoper.
De gemberman merk een terugloop in de verkoop, omdat er nu gemberbier door veel mensen wordt verkocht. “Zelfs in de winkels is de drank nu te verkrijgen en alles is nu aan het veranderen.” Maar hij geeft niet op en gaat door met de verkoop en biedt de drank nu ook aan op de Highway Markt. Dagelijks start hij de verkoop met twee emmers gemberbier. Bij een goede verkoop kan hij twintig liter per dag verkopen. Hij zegt dat de koopkracht behoorlijk is afgenomen. Hij herinnert zich de verkoopprijs van 0.25cent per glas. Nu vraagt hij 40 SRD voor een cup gember “Nu is het overleven,’ verzucht Vernon. Hij kwam in 1979 uit Guyana naar Suriname en groeide op aan de Marowijnestraat bij vrouw Sophie die in de omgeving bekend stond als een winti kenner.