“We waren genoodzaakt ei met water te bakken”
Achter de vrolijke en aardige Consuela Raalte schuilt een erbarmelijk verleden. Ondanks de onstuimige wateren waarlangs de 32-jarige is gegaan, is zij bezig met de afronding van haar master degree aan het FHR. Daar vóór heeft ze haar HBO in de Journalistiek en Communicatie afgerond. Van deze succesvolle studieloopbaan had de 32-jarige ambtenaar, werkzaam bij De Nationale Assemblee, nooit durven dromen. Nog voor ze als kind bewust was, waren haar vader en moeder uit elkaar. “Ik heb het gezinsleven niet gekend. Mijn vader vertrok naar Nederland met de bedoeling me moeder en ik over te laten vliegen. Dat gebeurde niet, maar hij trouwde iemand anders,” blikt de 32-jarige terug. De moeder van Raalte heeft wel het gezinsleven gekend, dat zou zij haar kind ook willen bieden. Helaas, pakten zaken anders uit. “Wij hebben enorme tegenslagen gekend, maar me moeder leerde mij zelfstandigheid.” Doordat zij vaker met mensen hebben ingewoond, heeft ze tot een zekere leeftijd naast haar moeder op een bed moeten slapen.
Ik heb dagen gekend waarop we ei met water hebben, moeten bakken, omdat er geen olie in huis was.
Ze veranderde tussen haar babyjaren en haar achttiende meer dan tien keren van woonplaats. “Ik heb gewoond aan de Toekomstweg, Alfonsiusstraat, Mottonshoop, Kasabaholo, Julianastraat en Gongrijpstraat,” dit zijn enkele van de adressen waar Raalte verbleef. Op een bepaald moment kwam ze in huis terecht zonder ramen. Doordat de eigenaar kippen kweekte, kwamen de tweevoeters ook het huis binnenwandelen.” Ik heb dagen gekend waarop we ei met water hebben, moeten bakken, omdat er geen olie in huis was,” ligt de dertiger een deel van haar treurig verleden toe. Doordat Raalte geen woonstabiliteit kende miste zij de eerste klas van de lagere school. Vanuit de Julianastraat liep zij als 7-jarige naar de Heiligenweg om met de staatsbus verder naar school te gaan. “Ik vertelde altijd dat ik s avonds naar school ga. Naderhand had ik door dat ik als klein meisje uit huis vertrok als het nog donker was,” herinnert zij zich.
Brood
Op de muloschool kreeg ze vaker brood van juf Emmy Hart. Dat deed de juf onopvallend, zodat de andere kinderen dat niet konden zien. Door haar moeilijke situatie heeft ze soms de bus bewust niet betaald, omdat ze naar school wilde maar het busgeld niet kon missen. Toen zij op haar 21e jaar begon te werken bij Telenamic, kwam er zo zoetjes aan verlichting. Zij heeft daarna twee jaar als journalist bij Dagblad Suriname en de Ware Tijd gewerkt. Een auto aanschaffen zag Raalte in haar moeilijke dagen als luxe. “Ik dacht dat ik nooit een auto zou rijden. Nu heb ik mijn tweede auto aangeschaft. Ik heb een hypotheek voor mijn woning af te lossen. Met slim zijn en netwerken is het gelukt,” lacht zij vredig. De 32-jarige heeft in haar directe omgeving geen personen gekend die hoogopgeleid waren, dit was voor haar de motivatie om het beter en anders te doen. “Je gaat het beter dan ik doen. Je gaat verder naar school,” waren de motiverende woorden van haar moeder. Dit is haar houvast in het leven geweest. “Zet je leven op orde als je jong bent. Ga naar school,” geeft ze jongeren mee. De band tussen Consuela en haar vader is al jaren dusdanig hersteld, dat hij haar tot tweemaal toe naar Nederland liet overkomen. Raalte wil in de toekomst als haar eigen baas verder gaan.