Zussen Stedenburg: “Hoe hebben we het lijk gestolen?”
De zussen en andere naaste familieleden van de onlangs overleden, Theodorus Stedenburg, zitten opgescheept met vragen, verdriet en onverwerkte pijn. De nabestaanden vinden het jammer dat de weduwe ervoor heeft gekozen, de media op te zoeken en ook nog aangifte te doen, tegen de familie wegens diefstal van het lichaam van hun overleden broer. Hij was in leven majoor van politie.
“Hoe kunnen we het lichaam stelen? We hebben toch geen sleutels van het mortuarium. Er is getekend om het lichaam af te staan. De vrouw wilde achteraf niets van ons weten,” zegt zus Marjory Stedenburg in een interview met De Snelle Pen. Dat de man in Abenaston is begraven heeft niets met traditie te maken, stelt de familie. “We zijn belijdende EBG’ers en mijn broer is niet traditioneel begraven, maar volgens het EBG-geloof.”
We hebben de vrouw niet onderworpen aan rouwrituelen, me broer wilde dat niet.Marjory Stedenburg
Niet zuiver
Nichtje Petronella Dieko wil, weten wanneer het testament is opgemaakt en wie de notaris is. “Op welke datum in december is het opgemaakt?,” vraagt zij zich verder af. De zus vult aan: “Mijn broer lag in die periode voor twee weken in het ziekenhuis in België en in december lag hij ziek thuis in Suriname. Hij werd ondersteund door zijn moeder, vrouw en zus. Wanneer is het testament opgemaakt en getekend? De laatste weken voor zijn overlijden is hij palliatief verklaard.” De zussen vragen zich af waar het mis is gegaan en wat ze de getrouwde vrouw hebben misdaan. “In het begin waren we in goed contact met de vrouw over; waar en wanneer we gaan begraven. Toen de familie vroeg wat ze wil zei ze: ‘Als hij in de stad begraven wordt leg ik me erbij neer. Wordt hij in het binnenland begraven leg ik mij ook erbij neer. Ik doe wat de familie wil.’ Waar is het fout gegaan? We zijn verbaasd!,” stelt de zus verder
Hoewel het huwelijk nog intact was en de twee nog in één huis woonden, beroept de familie zich erop dat het huwelijk bij overlijden, is beëindigd. “Waarom wil de vrouw het lijk hebben? Ze mag het laten opgraven en naar de stad laten vervoeren.” Naar hun zeggen is alles in goed overleg met de weduwe geweest. Ze zou verklaard, hebben dat ze zich schikt naar wat de familie wil. Een paar dagen voor de begrafenis draaide de vrouw 360 graden en wilde niets meer van de familie van haar man afweten, terwijl ze al kamers had gereserveerd in Abenaston waar de begrafenis zou plaatsvinden. Een dag voor de teraardebestelling annuleerde ze de reservering.
Abenaston
De zussen geven aan dat hun broer vóór zijn overlijden heeft gezegd dat hij in Abenaston, naast zijn overleden zus begraven wil worden. De notitie zou hij voor zijn overlijden op een kladje hebben geschreven. Ook had hij genoteerd dat zijn vrouw niet aan rouwrituelen onderworpen moet worden. Daaraan heeft de familie zich gehouden.
De familie weet zeker dat de vrouw wordt opgehitst door twee goede vrienden van de overleden broer en een ex-vriendin. De getrouwde vrouw zou de Nederlandse taal niet machtig zijn, om verregaande stappen te ondernemen. Dat de broer niet met korpseer is begraven is, heeft te maken met het feit dat de politie niet met de familie in conclaaf wilde treden, maar alleen met de gehuwde vrouw. “Mijn broer is zeer bescheiden begraven, terwijl hij voldoende geld bezat. We vechten niet voor bezitting zoals men beweert,” sluiten de zussen af.